Színes forgatag: színjátszó lepkék a Maros hullámterében

2020.07.13.

Ha a nyári hónapokban a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületének erdei ösvényein sétálgatunk, gyakran találkozhatunk kis színjátszó lepkékkel.

A kis színjátszó lepke egy palearktikus elterjedésű faj: egész Európában, valamint Ázsia mérsékelt égövi részein is honos. Európában az elmúlt évtizedekben csökkent az állománya. Táplálkozását tekintve polifág, azaz hernyója több növényen is táplálkozhat. Kimondottan kedveli a fekete és a rezgő nyarat, továbbá a kecskefüzet. Védett fajunk, amely szerepel a Vörös Könyvben is, mint potenciálisan veszélyeztetett lepke. Hazánkban korábban általánosan elterjedt volt, azonban napjainkban leggyakrabban domb- és hegyvidékeken, valamint az alföldi, folyó menti ligeteredőkben fordul elő.

Az imágó repülése júniustól augusztusig figyelhető meg. Virágokat ritkán látogat, ellenben sokszor lehet megfigyelni az erdei utakon, a kisebb pocsolyák nedves talajfelszínén, ahol a nedvességet szívogatja. Kimondottan tetszetős lepkefajunk, mert a hímeknek irizál a szárnya. Átlagos testmérete 50-65 mm.

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám

Fotó: Forgách Balázs