Önkénteseket várnak gólya fészakalap készítéséhez

2024.02.13.

2023-ban 13 fészekalapot sikerült fonni kúszónövények indáiból egy lelkes kis csapatnak a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett önkéntes program keretében.

Ezek a fészekalapok egy tartóállványra kerültek, így lett teljes a gólyafészek-magasító állvány, azaz a gólyakosár, ami elősegítette a gólyák biztonságos fészkelését az elektromos hálózat oszlopain. Ezeket a gólyakosarakat a Nógrádi Tájegység természetvédelmi őrei és az ÉMÁSZ szakemberei Nógrád vármegye több településének villanyoszlopaira helyezték el, amit a hosszú útról visszatérő gólyák el is foglaltak.

A terv idén, hogy 25 fészekalap készüljön. Az alapnak szánt vékony, rugalmas gallyak kötegeléséhez sok szorgalmas kézre van szükség. Ezért 2024. február 24-én, 10:00-tól a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban várják azokat az önkéteseket, akik ily módon is szeretnék elősegíteni a gólyafiókák sikeres felnevelését.

A megfelelő mennyiségű eszközök és alapanyagok összeállítása miatt, kérik, hogy e-mail-ben, vagy telefonon jelezze részvételi szándékát 2024. február 22-ig.

Írta: Csákiné Dobos Laura – oktatási referens

Dobosl@bnpi.hu

+36 30 710 7696

A cikk borítóképét készítette: Szerémy Szilvia (Sziluett)