Szikes tavak madarai, jégvilágok, spórafelhők és persze nyulak

2019.10.12.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: Máté Bence, Daróczi Csaba, Dulai Dávid, Ravasz Balázs, Potyó Imre

Újabb nemzetközi díjakat nyertek hazai fotósok. Egymást érik a természetfotós pályázatok eredményhirdetései, ezúttal két, kevésbé ismert, de annál színvonalasabb verseny magyar sikereit mutatjuk meg most nektek. Köztük egy kakukktojás is szerepel, nyulak formájában.

Gombamód szaporodnak a nemzetközi természetfotós pályázatok, amely a fotósok szempontjából egyrészt azért jó, mert így még több fórumon tudják megmutatni alkotásaikat, másrészt a pályázatokon nyerhető díjakkal valamennyire talán kompenzálni tudják ezt az amúgy iszonyatosan költséges hobbit. Érdemes tehát körbenézni, és pályázni itt-ott, mert bár lehet, hogy ezeknek a kisebb pályázatoknak nincs akkora neve, mint a már általunk is bemutatott legnívósabbnak számítóknak, viszont megnézve ezeknek a kiemelt és nyertes galériáit, hasonlóan magas színvonalú képekkel találkozhatunk. Például magyar fotósok műveivel is, olyannyira, hogy például a most második alkalommal megrendezett spanyol Cádiz PhotoNature pályázaton az egyik kategóriagyőztes nem más lett, mint Máté Bence, akiről mondhatjuk, hogy a legismertebb magyar fotós a világon, aki ráadásul már nem hobbiként, hanem hivatásként űzi ezt a szép szakmát.

Máté Bence: Ugorj! – Állatvilág kategória 1. helyezett

Bence Állatvilág kategóriában nyertes fotója kakukktojásnak számít, ugyanis ezek a nyulak nem azok a nyulak, illetve azok, de nem Daróczi Csabáé. Elsőre teljesen megtévesztett minket a fotó, ugyanis idén Csaba üregi nyulaival mondhatni tarolt a nemzetközi pályázatokon, így sok verziót láthattunk már a több hónapon át készült sorozatából. És nem tévedés, a fent látható kép valóban Máté Bencéé, ugyanis egy alkalommal elkísérte Csabát üregi nyulas fotózására, és akkor készült ez a fotó. Úgy tűnik, Csaba tudatos helyszín- és napszakválasztása, amely a nyulak ilyen szép megörökítését eredményezte, valódi díjnyertes gondolat volt, hiszen ezekkel a paraméterekkel Bence is egy zseniális és kategórigyőztes képet tudott lőni egy alkalom során.

Máté Bence két másik, hasonlóan remek fotója is beválasztásra került a legjobbak közé, szintén Állatvilág kategóriában nyert Honourable Mention elismerést ezzel a gyönyörű sziluettképpel. A Fehér agyar címet viselő fotón egy leopárd látható, aki épp három hiénával harcol zsákmányáért, a kép melletti leírás szerint sajnos sikertelenül.

Máté Bence: Fehér agyar – Állatvilág kategória Honourable Mention elismerés

Bence harmadik, Honourable Mention elismerést kapó fotója a Madarak világa kategóriában indult. Csőrök című képén pelikánok követnek egy halászhajót, és versengenek az arról lepottyanó halzsákmányért. A fotó minden kétséget kizáróan rendkívül test-, illetve csőrközeli lett.

Máté Bence: Csőrök – Madarak világa kategória Honourable Mention elismerés

Nem véletlenül hittük azt, hogy Daróczi nyulait látjuk, ugyanis a Kiskunságot nagy szeretettel fotózó Csaba is több díjat nyert ezen a pályázaton. Méghozzá két kategóriában is első lett, amellyel a legsikeresebb magyar fotós címet zsebelheti be ebben a versenyben. Ráadásul mindkét díj mondhatni rendhagyó, az egyik egy több képből álló sorozat, amely a kiskunsági szikes tavak madárvilágát mutatja be. A fotók egy év munkáját ölelik fel, és Csaba szinte minden nap terepen volt, így készülhetett el ez a változatos képsorozat. A nehezen magyarra fordítható Nature Stories kategóriában győztes képekről többet nem is érdemes mondani, csodáljatok meg belőle ti is párat. Íme!

Daróczi Csaba: Madarak jégben (Szikes tavak madarai sorozat) – Nature Stories kategória 1.helyezett

Daróczi Csaba: Madarak sekély vízben (Szikes tavak madarai sorozat) – Nature Stories kategória 1.helyezett

Daróczi Csaba: Utolsó cseppek a tóban (Szikes tavak madarai sorozat) – Nature Stories kategória 1.helyezett

Daróczi Csaba: Kiszáradt tó (Szikes tavak madarai sorozat) – Nature Stories kategória 1.helyezett

A teljes sorozatot ide kattintva nézheted meg.

Daróczi Csaba másik győzelmét a Rövid természetfilmek kategóriájában nyerte, szintén szikes tavak témában. A kisfilm egyébként része annak a munkának, amely során tavaly egy fotóalbuma is megjelent Folyók gyermeke, a Kiskunság címmel. A Kiskunságról ugyanis, ezzel párhuzamosan, egy filmet is készít, amelynek bár tavaly megjelent az előzetese, még úgy tűnik, várat magára. Csaba még úgy látja, sok téma vár megörökítésre. Mi mindenestre biztosan meg fogjuk nézni, akármennyit is kell rá várni, addig is hangolódjunk rá ezzel a mostani díjnyertes kisfilmmel:

Cádiz PhotoNature pályázaton még egy magyar nyert Honourable Mention elismerést, Tökölyi Csaba az Állatvilág kategóriában kapta ezért a fagyosan szép képért. A fotón kontrasztként egy coboly látható, amint a befagyott Bajkál-tó jegén kémleli környezetét.

A Sable (Martes zibellina) scouts amongst the broken ice shards on the frozen Baikal lake just after sunrise.

Tökölyi Csaba: Coboly a befagyott Bajkálon – Állatvilág kategória Honourable Mention elismerés

Két magyar fotó jutott még be a finalisták közé, bár ezek most nem kaptak díjat, de mindenképpen meg szeretnénk mutatni nektek. Az egyiket Dulai Dávid készítette egy orángutánról, amelyet Malajziában készített a Kinabatangan-folyónál. A kép az Állatvilág kategóriában indult.

Dulai Dávid: Vadnak született – Állatvilág kategória finalista

A másik Daróczi Csaba fotója, amely az Apró világok kategóriában lett finalista, amely egy hangyalesőt ábrázol.

Daróczi Csaba: Lebegés – Apró világok kategória finalista

Cádiz PhotoNature fotópályázat nyerteseinek nevét, mint láthatjuk, már közzétették október 7-én, a díjátadóra azonban csak november 10-én kerül majd sor. Ha kíváncsi vagy a többi díjnyertes képre is, látogass el a pályázat oldalára ide kattintva.

Térjünk át a másik pályázatra, az olasz BioPhotoContest versenyre, amelyet idén már hatodszor rendeztek meg. Az idei díjakat egy fesztivál keretében adták át szeptember végén. Ennek a pályázatnak a nyertesei is már jóval előbb kihirdetésre kerültek, de mi csak most értesültünk róla. És ha nyár közepén Ravasz Balázs nem nyit meg mégis egy gyanúsnak tűnő olasz ímélt, akkor bizony ő sem értesült volna arról, hogy kategóriagyőztes lett egy fotójával, még hármat pedig magasra értékeltek, amelyeket le is vetítettek a már említett fesztiválon. Szerencséje volt, mert már több levélben próbálták elérni, és közölni vele az örömhírt, de azok a levelek mind a spam mappájában landoltak. Érdemes tehát néha oda is bekukkantani. Balázs a Kompozíciók, formák és fények kategóriában nyert ezzel a szép, téli, jeges fotójával, amelyet egy Pécs melletti tavacskánál készített egy drónnal.

Ravasz Balázs: Jégvilágok – Kompozíciók, formák és fények kategória 1. helyezett

És mutatjuk a többi három magasra értékelt fotóját is, az elsőn egy gomba látható, amely épp milliónyi spóráját engedi ki, a második fotón szintén magasból megörökített jégformák láthatóak, a harmadik képen pedig dunavirágok sokaságában gyönyörködhetünk.

Ravasz Balázs: Csillámpor – Növények kategória 

Ravasz Balázs: Sejtosztódás – Kompozíciók, formák és fények kategória

Ravasz Balázs: Szárnyas csillagok – Egyéb állatok kategória

BioPhotoContest pályázat legjobbjai közé még egy fotós jutott be képével, ez pedig Potyó Imre lett. Bár ezúttal nem nyert díjat, de Spóravihar című képét szintén magasra értékelték, így ezt is levetítették a pályázat legjobb képei között.

Potyó Imre: Spóravihar

BioPhotoContest pályázatának további díjnyertes és finalista képeit ide kattintva nézheted meg.

Gratulálunk ismét a magyar fotósoknak!