Szigor: a szeméttel kapcsolatos tudatosságért

2019.09.05.

Egy ausztrál iskola beszüntette a kukák használatát – a hallgatóknak minden olyan hulladékot haza kell vinniük, amely nem újrahasznosítható vagy komposztálható.

A rendszert azután vezették be, hogy az intézmény részt vett a műanyagmentes július kihívásban, amelynek keretein belül a tanulók sokat tanultak a műanyagszennyezésről – írja a Treehugger nyomán a 24.hu.

A hallgatók az iskola területén a komposztálóba vagy az újrahasznosítóba tehetik a szemetet – azokat, amelyek egyikbe sem illenek, nem dobhatják ki.

Karen Money igazgató elmondta: ugyanazt a modellt alkalmazzák, mint az ausztráliai nemzeti parkok – „a hulladékot, amit a kiránduló bevisz az erdőbe, ki is kell hoznia!” Arra szeretnék ösztönözni a hallgatókat, hogy használjanak kevesebb csomagolóanyagot, például legyen saját éthordójuk. Emellett kialakítanak egy rendszert a legkevesebb szemetet termelő tanulók díjazására.

Fotó: needpix.com

Az iskola fenntarthatósági csapata hat hónapig konzultált a hallgatókkal és a szülőkkel, és az ötletet a kukák megszüntetéséről rengetegen támogatták. Andrew Vance biológiatanár szerint az iskola megvizsgálta a szeméttermelését, és 2018-ban 954 köbméter hulladékot termeltek, amelynek eltávolítása 13 000 dollárba került – ez további érv volt az új rendszer elindítása mellett.