A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén október közepén megjelentek az első telelő réti fülesbaglyok. Eddig négy helyszínen összesen 36 példányt regisztráltunk, de számuk az elkövetkező hetekben bizonyára tovább növekszik majd.

Megfigyeléseink szerint, ha erősödik a mezei pocok állománya, akkor a telelő réti fülesbaglyok száma is emelkedik. Idén a száraz kora őszi időszak kedvezett a mezei pocok szaporodásának.

A telelni érkező baglyok elsősorban az alkonyati időszakban kezdenek vadászni. Előtte a magas füves, sásos, zsombékos területeken nappaloznak, pihennek. Előfordul, hogy egész nap vadásznak, pockoznak, fokozott nappali aktivitásukat elsősorban felhős, ködös, csapadékos időben figyeltük meg.

A réti fülesbagoly az erdei fülesbagoly közeli rokona, attól citromsárga szemei és rövidebb tollfülei különböztetik meg. Egyetlen fészeképítő bagolyfajunk. Fűszálakból álló fészkét a talajra építi, nálunk alkalmi fészkelő. Inváziós években nagy számban költ, 2014-ben Cserebökényben közel 70 pár költését találtuk, átlagos években azonban csupán 1-2 pár, vagy egy sem költ itt. A telelőállomány akár száz példány fölé is emelkedhet.

Fotó: Őze Péter