Száraz, forró nyár várhat Európára

2020.05.20.

Az Európai Unió – alapvetően a klímaváltozással foglalkozó – Copernicus szolgálata múlt héten tette közzé a nyári előrejelzését, amely a közösség mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú térségei számára a hosszú távon megszokottnál melegebb és szárazabb időt jósol.

Júliusra a Copernicus több mint 50 százalékos valószínűséggel vetíti előre, hogy Spanyol- és Franciaországban, valamint Olaszország jelentős részén melegebb lesz a sokéves átlagnál. Ennél valamivel kisebb (több mint 40 százalékos) eséllyel jósolják azt, hogy az említett területek mellett Közép-Európa jelentős részén elmarad majd a csapadék a szokásos szinttől – írja a Bloomberg összefoglalója alapján a G7.

A Copernicus rendszere több milliárd adattal dolgozik, amelyek műholdakról, hajókról, repülőgépekről és meteorológiai állomásokról származnak. Időjárási előrejelző modelljük a legutóbbi télen meglehetősen pontosan működött.

Ha ezúttal is igazuk lesz, az nemcsak a növénytermesztők számára rossz hír, hanem minden olyan vállalatnak, amely valamilyen módon a folyók vízhozamától vagy hőmérsékletétől függ.

Ezeken keresztül a tavaly nyári nyugat-európai hőhullámok eurómilliárdokban mérhető veszteségeket okoztak. A nyaralók és a vízparti idegenforgalomból élők számára ugyanakkor ez az előrejelzés jó hír.

A Rajna kiszáradt partja, a háttérben a kölni dóm 2020. április 27-én. Az ez évi április az egyik legaszályosabb hónapnak bizonyult az időjárásról készített feljegyzések kezdete óta, ami már az iparnak is gondot okoz Németországban – Fotó: MTI/AP/Martin Meissner