Mi lenne, ha eltűnne az amazóniai esőerdő?

2019.08.27.

Rekordszámú erdőtűz zsugorítja és pusztítja az amazóniai esőerdőt. Miben áll Földünk egyik legnagyobb erdőségének a jelentősége? Milyen hatása lenne, ha egyszer teljesen eltűnne?

A brazil űrkutatási hivatal (INPE) műholdas adatai szerint Földünk egyik legnagyobb és legfontosabb erdőségében, az amazóniai esőerdőben augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, ami rekordnak számít.

A megnövekedett erdőtüzek legfőbb oka, hogy a helyi farmerek felégetéssel tisztítják meg földjeiket a fáktól, növényzettől, hogy termőterülethez jussanak, és mivel az év ezen időszakában szárazabb az időjárás, ilyenkor kedvezőbbek a feltételek a földek tűzzel való megtisztításához.

Az INPE közleménye szerint tavalyhoz képest 83 százalékkal növekedett az erdőirtás mértéke az ország területén.

Felperzselt erdő az Amazonas-medencében, a brazíliai Pará szövetségi államban lévő Novo Progresso közelében 2019. augusztus 25-én – Fotó: MTI/AP/Leo Correa

Az esőerdők fogyása meglehetősen aggasztó. Bolygónk összes növény- és állatfajának 10%-a Amazóniában lelhető fel. Ez az esőerdő 100 millió tonna szenet tárol, megköti a levegőben lévő szén-dioxidot, miközben a légkörben lévő oxigén 20%-át állítja elő.

Az esőerdők képezik az első védvonalat a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az Időkép a Reader’s Digest alapján pontokba szedte, milyen következményekkel járna az erdőség megsemmisülése:

  •  Az erdőirtás kiemelten csökkenti az esőzéseket Brazília déli, erdőmentes, gazdag mezőgazdasági területein, valamint Paraguay és Uruguay hasonló területein.
  • Kevesebb esővel az ivóvíz is kevesebb lesz, és fokozódik az aszály.
  • A fák kivágásával óriási mennyiségű, a bolygót melegítő üvegházgáz szabadul fel.
  • A ritkábban hulló, de nagyobb mennyiségben jelentkező csapadék árvizeket okoz.
  • Megdöbbentő számú növény-, állat- és rovarfajnak ad otthont az Amazonas-medence. Ezek közül sok végveszélybe kerülhetne a tenyésztési arányuk csökkenése és az élelemért folytatott verseny fokozódása miatt.
  • A világ esőerdői 300 millió embernek biztosítanak élelmet, energiabiztonságot, jövedelmet és gyógynövényeket. Az erdők megszűnése ezeket az embereket is földönfutóvá tenné.
  • A csapadék visszaszorulása, a fokozódó szárazság az erdőtüzek számának növekedéséhez vezet, ráadásul ezek jóval nagyobbak is lettek, és sokkal hosszabb ideig égnek, mint elődeik – hatalmas mennyiségű szén-dioxidot juttatva a légkörbe.