Óriáspandákat kutató intézetet hoztak létre Szecsuán tartományban

2019.10.03.

A Csengtuban létrehozott intézet az óriáspandák tudományos kutatására összpontosít, és hosszú távú kapcsolatot és együttműködést alakít ki a vezető kutatóintézetekkel és nemzetközi szervezetekkel.

Az intézet adatbázist hoz létre az óriáspandákról, genetikai állományaikról, és kutatja az élőhelyük helyreállításának, a fogságban és vadon tenyésztésüknek módozatait, valamint betegségeik megelőzésének és gyógyításának lehetőségeit.

Az intézet együtt a kínai egyetemekkel és más kutatóközpontokkal otthon és külföldön

az óriáspandák számára készülő nemzeti park tudományos tervezésében is részt vesz, valamint kutatja az állatok ökológiai és biodiverzitása védelmének lehetőségeit. Az új intézet összpontosítani fog az óriáspandákkal kapcsolatos ökoturizmus fejlesztésére is.

Az óriáspandát 150 éve fedezték fel a kínai vadonban. Ez a világ egyik legveszélyeztetettebb faja, vadon mintegy 2000 él főként Sanszi és Szecsuán kínai tartományok területén. Fogságban világszerte tavaly 548 példány élt.

Fotó: pixabay.com

Csengtuban 1987-ben hozták létre az óriáspanda fajvédelmi központot, ahol eddig mintegy 300 óriáspanda született. A létesítményben éppen a múlt héten kezdődött meg egy nagyszabású bővítési program. Felépítik a 3500 hektárnyi területen elterülő Panda Planetet, ahol a tudományos központ mellett turisztikai látványosságokat is kialakítanak.

A fajvédelmi központ területét az eddigi 66,7-ről 235 hektárra bővítik, ahol 180 óriáspanda és a velük együtt élő fajok lesznek láthatók.

A turisztikai fejlesztéstől egyebek között azt várják, hogy 15 éven belül mintegy 16,6 millió látogatót vonzanak majd évente, és a kínai kormány nemzetközi ökoturisztikai hellyé teszi a központot.