Nikon újdonságok – vélemény

2020.01.18.

Sok mindenkit foglalkoztatnak a Nikon újdonságok, vannak pletykák és hideg-meleg vélemények. Ezért is gondoltam úgy gondoltam, hogy kifejtem a saját véleményemet a Nikon D6-ról és a AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR-ről.

NIKON D6

Még mielőtt nagyon elkezdenénk elemezni, örvendezni neki, ócsárolni az új Nikon D6 fényképezőgépet, ki kell tekintenünk a mai fotópiacra, a vevői elvárásokra és téveszmékre annak érdekében, hogy az új gépet a megfelelő helyre tehessük!

Van itt ez a DSLR vs. MILC választóvíz, ami egy Újpest-Fradi féle nézeteltérés, pedig a dolog ennél sokkal összetettebb. Maga ez a hitvita a semminél épphogy tájékozottabb felhasználók által gerjesztett történet, saját döntéseiket igazolják nagy megmondásokkal. Ha valaki MILC gépet vett és azt használja, akkor tételesen le tudja írni, hogy az, aki még DSLR-t használ, az miért hülye. De ugyanez visszafele is igaz, ugyanolyan vaskos érvekkel alátámasztva. Azzal senki nem foglalkozik ebben a történetben, hogy bizonyos szempontok mentén mindkét tábornak igaza van, és nem vagy-vagy döntés kérdése a két rendszer közötti választás. De ma már nem divat mások szempontjainak megértése, elfogadása, így a más szempont szerinti, nem a saját felhasználásunkhoz hasonló fotózási szokásokat kiszolgáló rendszer kategorikusan egy kalap … .  A fórumok így megteltek hülyézéssel, hiteles sztorikkal, hogy lám-lám én ezzel vagy ezzel a rendszerrel ilyen és ilyen fotót csináltam, ökör, aki nem azt használja, mint én. (A Nikon D6 bejelentése kapcsán egy korábbi bejegyzésemben már érintőlegesen elemeztem ezt a témát.)

Ami ehhez a vitához masszív táptalajt ad az az a tény, hogy az emlékgyártás célú fotózás és az azt kiszolgáló eszközök a korábban megszokott kompakt és DSLR gépek irányából elképesztő mértékben áttevődtek más eszközök, legfőképp telefonok irányába. Mivel ez jelentette a tömeget a fényképezőgép eladásban (hiszen a háztartások ezt használták erre a célra), így széles körben van egy olyan hamis érzet, hogy a DSLR gép elavult. (A kompakt fényképezőkről nem is beszélve, melyek manapság teljes mértékben kiszorultak a telefonok fotó képességeinek drámai javulása következtében.) Így adott egy tömeg, aki saját tapasztalataiból kiindulva elavultnak véli a DSLR technikát, hallott már talán valamit az új rendszerről, és a közösségi oldalakon aktív. Adott egy másik nagyszámú csoport, aki szintén hobbi fotós, aktív, szeret haladni a korral, és MILC rendszerű gépre váltott különböző, szempontjai szerint valósan igazolható okokból. Ők azok, akik a közösségi oldalakon egymásra licitálva hangosan vevői várakozásokat fogalmaznak meg, véleményt formálnak a fotópiacról, arról, hogy annak milyennek is kellene lennie. Egy dolog marad ebből ki: a profizmus!

Márpedig a Nikon D6 fényképezőgép velejéig egy professzionális fényképezőgép! Aki hobbi célú fotózási elvárások mentén ítéli meg, tévedésre van ítélve!

A Nikon D6 DSLR rendszerű.

Ha egy fényképezőgép keresője a felhasználási területéből adódóan semennyit sem késhet a valósághoz képest, akkor ma még csak optikai keresővel képzelhető ez el. Én magam biztos vagyok abban, hogy ez akár a közeljövőben változhat, de ma még nincs olyan LCD, ami felvehetné ezzel a megoldással a versenyt. Ráadásul a frissítése az elektronikus keresőknek többnyire 60-100Hz, ami hosszantartó, szünet nélküli betekintés során jobban fárasztja a szemet, mint az optikai keresőbe kukucskálás.

A DSLR gépek AF szenzora ma még érezhetően jobban birkózik meg a képbe gyorsan bekerülő képelemekre fokuszálással, mint a legjobb MILC gépek autofókuszai. Bizonyos sportok fotózásánál és egyes természetfotózási helyzetek alkalmával ez komoly szempont. Aki kicsit is követte a Canon és Nikon zászlóshajóinak bejelentéseit, már rég feltűnt neki, hogy az Olimpiák előtt jönnek ki az új típusok. Nem véletlenül! Négy év alatt eddig mindig komoly technikai fejlődést tudtak felmutatni a gyártók az új modellekben! És az Olimpia egy olyan esemény, ahol a létező leggyorsabb, legstabilabb autofókuszú gépek kellenek.

Ne értsen félre senki! Hiszek abban, hogy a MILC technológia adta előnyök a DSLR-hez képest kiegészülnek a kereső és az AF felzárkózásával! Már azon is meg lennék lepve a technológiai fejlődés ütemét tekintve, ha a következő 2024-es Olimpia idején megjelenő zászlóshajók DSLR rendszerűek lennének. Személy szerint azt gondolom, hogy a váltás hamar bekövetkezik, hisz a MILC rendszer olyan előnyökkel bír bizonyos képességei terén, amit a DSLR egyszerűen rendszeréből adódóan nem tud utolérni. Gondolok itt a kereső képességeire (a késlekedést és a képfrissítést leszámítva – ugye, mondtam, hogy nem is olyan egyszerű ez a történet!), a részletgazdagság és a fényerő növekedésére, ami a bázistávolság következménye, a váz méretcsökkenésére, és még sorolhatnám.

De ma még a legszélesebb tudást biztosító fényképezőgép sem tud más lenni, mint DSLR rendszerű.  Ezt a gépet hívják úgy, hogy Nikon D6.

AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR

Ha valakinek még kétségei lennének az előző eszmefuttatásomban megfogalmazottakkal, azoknak válaszul adott a tény: A Nikon kihozott egy régóta várt F bajonettes profi zoomobjektívet a D6 mellé, a 120-300mm-es fix 2.8 fényerejű zoomot. Az mindenki előtt világos, hogy egy ilyen objektív kifejlesztése nem kis befektetés, legyártása és piacra dobása pedig igen költséges. Ha a Nikon nem látná a termék megtérülésének lehetőségét, akkor nem ölt volna bele komoly energiát és összegeket.

De az is üzenet értékű, hogy ezt az F bajonettes csodát egy Z profi objektívvel (70-200mm f/2.8) együtt, egy sajtóbejelentés keretein belül tárta a világ elé, üzenve, hogy a két rendszer egyelőre nem vagy-vagy választás kérdése. Az üzenet itt is egyértelmű: ma még a DSLR és a MILC rendszer egymás kiegészítői!

Írta: Geréb Zsolt