Nem keletkezik több édesvíz, óvni kell a meglévő készletet

2019.08.30.

A Föld lakossága drasztikus mértékben nő, miközben a bolygó keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk; a takarékos vízhasználat mellett ezért legalább annyira fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket – hívta fel a figyelmet Kőrösi Csaba. 

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője kiemelte:

nem keletkezik újabb víz, miközben a népesség az elmúlt száz évben megháromszorozódott.

Ezért különösen fontos, hogy a víz körforgását ne terheljük olyan szennyeződésekkel, amelyeket nem tudunk kezelni, mert az egészséges ökoszisztémához tiszta vízre van szükség.

A Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának közleménye szerint már számos jó kezdeményezéssel lehet találkozni, de két fő szabályt az év minden napján be kell tartani:

használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet!

Ez egyben a válasz arra, hogy mit lehet tenni egyéni szinten a fenntartható vízjövő biztosítása érdekében.

Az év legfontosabb diplomáciai eseménye Fotó: budapestwatersummit.hu

BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓ

Az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, a 2019. október 15–17-én megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve annak hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeinek feltérképezése – erről itt számoltunk be bővebben. Ezen belül is a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz problémája lehetséges megoldásainak beazonosítása lesz, mert

a vízválság ma már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem valamelyik formájában minden országban jelen van.

  • Az esemény weboldalán – www.budapestwatersummit.hu – a konferencia programjáról nyújtott részletes tájékoztatás mellett az idén újdonságként megjelenő Magazin rovat minden érdeklődő számára naponta frissülő tartalommal, érdekes hírekkel szolgál a fenntartható környezet és a víz témakörében.