Ne csak a fogyasztón, a termelőn is múljon

2019.08.26.

Az eldobható, egyszer használatos termékek gyártóit is be kell vonni a köztisztaság fenntartásának finanszírozásába Németországban – hangsúlyozta a szövetségi kormány környezetvédelmi minisztere.

Az egyszer használatos termékek népszerűsége számos városban valóságos „szemétáradatot” okoz a parkokban és a sétálóutcákban, a hulladék eltakarítását és kezelését pedig az adófizetők finanszírozzák – írja az MTI alapján a Don’t waste it.

Ezen változtatna Svenja Schulze, aki a gyártóktól is hozzájárulást kérne. Mint érvelt,

„aki eldobható árucikkekkel keres pénzt, annak a köztisztaság költségeibe is be kell szállnia”.

„Ez nemcsak környezetvédelmi, hanem társadalmi igazságossági kérdés is” – húzta alá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a tárca közleménye szerint.

A miniszter elmondta, hogy egy új törvény révén szednek majd a gyártóktól hozzájárulást a köztisztaság fenntartásának költségeihez. A jogszabály legkésőbb 2022-re készül el, alapja az egyszer használatos műanyagokról szóló európai uniós irányelv, amelyet az idén tavasszal fogadott el az Európai Unió Tanácsa.

Tornyokban áll a – jövőbeni – probléma – Fotó: Marco Verch/flickr.com

Az új német rendszer alapgondolata, hogy a hozzájárulás legyen arányos a szennyezéssel. Ezért első lépésként országos vizsgálatot indítanak annak megállapítására, hogy mekkora az elvitelre készített italokhoz járó papírpoharak és egyéb, eldobható termékek aránya a szemetesekben összegyűjtött és a parkokban, tereken szétszórt hulladékban – tette hozzá a közterület-fenntartó társaságokat is összefogó országos érdekképviselet, a közműszolgáltatók szövetségének (VKU) elnöke, Michael Ebling.