A szubantarktikus szigetek sem védettek a szennyeződéstől

2020.05.06.

Élelmiszer-csomagolásokat, halászfelszereléseket és különböző műanyaghulladékokat mos partra a víz a szubantarktikus, vagyis az Antarktisztól északra elhelyezkedő szigeteken, ahol több évtizede végeznek vizsgálatokat a kutatók, akik most két tanulmányt is publikáltak az Environment International című folyóiratban.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei három évtizeden át gyűjtötték a partra vetődő tengeri hulladékot a Déli-Atlanti-óceánon fekvő Bird Islanden, valamint a Déli-óceánon elterülő Signy Islanden – számolt be a a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál nyomán az MTI.

A BEGYŰJTÖTT HULLADÉKOK MENNYISÉGE EGYRE NŐ

A több mint 10 ezer szemétdarab döntő része műanyaghulladék volt.

„Gyarapodást észleltünk a partra sodródó műanyagszemét mennyiségében, de az újabb vizsgálatok a kisebb méretű hulladékok számának növekedését is mutatják”

– mondta Claire Waluda, a BAS ökológusa, a tanulmány vezető szerzője. „Ez valószínűleg a hosszú ideje a Déli-óceánban lévő nagyobb műanyaghulladékok lebomlásával magyarázható” – tette hozzá a szakember.

Az egyik vizsgálati helyszín, a Signy Island látképe – Fotó: Ben Tullis/Wikimedia Commons

DE HONNAN JÖN A HULLADÉK?

A BAS szakembereinek egy másik tanulmánya a tengeri madarakra támaszkodva vizsgálta a műanyagszennyezettséget, mivel az állatok gyakran elfogyasztják a zsákmánynak vélt műanyagszemetet. A kutatók típus, méret, szín és származási hely alapján kategorizálták a műanyaghulladékokat, és jelentős különbségeket fedeztek fel a Bird Island környéki tengeri madarak által elfogyasztott tengeri hulladékok között.

A vándoralbatroszok és óriáshojszák által lenyelt hulladékok elsősorban Dél-Amerikából származó élelmiszer-csomagolások voltak.

Ezek a madarak általában a hajók mögött haladva kutatnak táplálék után, vagyis ezek a hulladékok nagy valószínűséggel a fedélzetről kerültek szándékosan vagy véletlenül a nyílt vízbe.

A szakemberek szerint jó hír, hogy a dolmányos albatroszok viszonylag kis mennyiségű műanyagszemetet fogyasztanak, ami azt sugallja, hogy azok az antarktiszi területek, ahol ezek a madarak táplálkoznak, továbbra is csak kismértékben szennyezettek.