Mit dobhatok a szelektív hulladékgyűjtőbe?

2019.07.23.

Rengeteg a tévhit a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy írjunk arról, hogy vajon mit dobhatunk ki és milyen formában azokba a nagy színes kukákba az utcán? Fogadjunk, hogy Neked is megfordult már párszor ez a két kérdés a fejedben, hisz a tájékoztató piktogramok nem mindig egyértelműek. Annyiféle csomagolással találkozunk nap, mint nap, de többségében azt se tudjuk, miből készülnek, ami eleve meghatározza azt, hogy a csomagolás kidobható-e egyáltalán valamelyik szelektív kukába. Így állsz a 4 szín előtt, mert szeretnél trendi lenni, óvni a Földet és úgy pakolni a szemetet, hogy azok ne egy 572. szeméttelep ömlesztett kupacának a tetején végezzék. Tehát vacillálsz: KÉK-SÁRGA-ZÖLD-FEHÉR.

Legutóbb egy elviteles kávéspohár volt nálunk a vacillálás tárgya. Voltak a papír pártiak és voltak azok, akik soha a papíros láda közelébe se vinnék. Ez utóbbiaknak volt igazuk!

Az elviteles kávéspohár az egyik legjobb példája annak, hogy milyen könnyen dobjuk rossz helyre a hulladékot. Első ránézésre papírnak tűnik, pedig a hőtartása miatt, az ilyen poharak többsége belülről egy vékony műanyag borítást kap, ami máris meghiúsítja az újrahasznosítás lehetőségét.  Pont ugyanez a helyzet az elviteles habkartonokkal és hungarocell dobozokkal is. Egy nagyobb irodai megbeszélés/ebéd, vagy házhoz vitt vacsora után tetemes mennyiség gyűlik össze, de arról fogalmunk sincs melyik szelektívbe kell ezeket dobni. Van egy rossz hírünk, az ilyen jellegű hulladékot sem lehet újrahasznosítani és semmilyen formában nem bomlanak le. Nagy mennyiségben ugyan le lehet adni hulladékudvarokban, de legyünk őszinték, ezt hétköznapi emberként elég nehéz abszolválni. Nem lehetetlen, ma már rengeteg fórumon lehet tájékozódni, ezeket hol veszik át, viszont kevesen gyűjtjük, majd visszük külön el őket.

Itt jönnek be opcióként a termékeink. Ha olyan szolgáltatónál vásárolsz, ahol ezekből a lebomló anyagból készült termékekből ehetsz, ihatsz, biztos lehetsz benne, hogy nem szennyezted a környezetedet. Nem úgy, mintha a küllemre hasonló társaikból fogyasztanál. Maradva a kávéspohár példájánál, a mi poharaink is be vannak vonva, hogy alapvető funkciójukat el tudják látni, viszont a termékeink esetében  a bevonás PLA-val történik meg, így biztosítva a termék komposztálhatóságát.

A termékpalettánkon az elviteles poharakon keresztül a hungarocell tálca alternatívájaként szolgáló cukornád elviteles dobozig mindent megtalálsz. Ha nem tudod eldönteni, éppen ilyenből fogyasztasz-e, könnyen informálódhatsz a termék alján vagy hátulján feltüntetett jelzésekből. Pont úgy, mint más csomagolásoknál is. A gyártókat ugyanis törvény kötelezi, hogy minden produktumra rátegyék az újrahasznosíthatósági besorolását. Így könnyebb dolgunk van, amikor állunk a fentebb említett színes kukák előtt és vacillálunk. Azt is fontos még megemlíteni, hogy nem mindegy milyen formában dobjuk ki a szelektív szemetünket. Az üvegeket és a mosóporos dobozokat például minden esetben mossuk ki és csak ez után dobjuk az elkülönített gyűjtőkbe.

Most, hogy a megfelelő terméket a megfelelő formában a hulladékgyűjtő jó edényeibe dobtuk, mindenkit érdekel, hová kerülnek ezután? Rengeteg tévhitet lehet hallani arról, hogy valóban szelektíven kezelik-e az elkülönítőkbe gyűjtött hulladékot. A válasz igen! Akkor miért keringenek tévhitek? Megérkezik a kukáskocsi és azt látjuk, hogy egy tartálykocsiba öntik az összes szelektív hulladékgyűjtő edényt. Ez azért lehet, mert a kisebb területekről begyűjtött hulladékot, költséghatékonyságból később kézi módon válogatják szét és nem külön szállítják el azt.

Bárhogyan is történik a begyűjtés (külön vagy egyben), biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő kupacban végzi a szemetünk.

Viszont mielőtt egy használati tárgyból hulladékot csinálunk, gondoljuk végig biztos nem tudnánk-e még egyszer használni, majd később leváltani egy hulladékmentes változatra. Például a műanyag flakon helyett kulacsot választani, vagy a nylon zacskó helyett a szövet szatyorba pakolni. Előzzük meg a képződést és gondoljuk meg kétszer mielőtt felnyitjuk a kuka fedelét.