Még egy érv a tudatos autóhasználat mellett

2019.11.26.

A kopó abroncsok is komoly műanyagszennyezőnek számítanak. A környezetben fellelhető „mikrogumi” 97 százalékáért az autóforgalom tehető felelőssé – derült ki egy nemrégiben megjelent svájci tanulmányból.

A kutatók szerint az autógumik jelentős szerepet játszanak a mikroműanyag-szennyezésben, Bernd Nowack anyagkutató szerint pedig a helyzet még cifrább, hiszen csak az abroncsok fele készül valóban gumiból, a többi különböző adalékanyagokból áll, ezeknek pedig igen sokrétű környezeti hatásuk lehet – számol be az Nrgreport.

A kutatók szerint teljesen más adalékanyagokról van szó, mint az elterjedtebb műanyagok esetében, így további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan felmérjék az autógumi által okozott környezeti károkat.

A svájci kutatásban az 1988 és 2018 közötti szennyezést vizsgálták, és nem túl meglepő módon arra jutottak, hogy az utak közvetlen környezete a legszennyezettebb: a gumirészecskék 74 százalékát az autóutak ötméteres környezetében találták, míg a miniatűr gumihulladék 22 százaléka jutott el a felszíni vizekbe. Az út- és víztisztítás során a kibocsátott szennyezés 26 százalékát sikerült eltávolítani a környezetből, és a mikrogumi 4 százaléka talált utat a talajba.

Ha nem elkerülhetetlen, ne így hagyjunk nyomot a világban – Fotó: shutterstock.com

Nowack szerint az autóabroncsok környezeti hatása gyakran eszükbe sem jut az embereknek, pedig

csak Svájcban a vizsgált időszakban nagyjából 200 ezer tonnányi gumi került a környezetbe.

Az autógumik számítanak az egyik legnagyobb mikroműanyag-kibocsátónak a szintetikus szövetek mosás során elszabaduló részecskéi mellett, ez a két forrás a műanyagszennyezés akár 31 százalékát is kiteheti.