Minden eddiginél részletesebb térkép készült az ország természeti állapotáról

2019.11.18.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: MTI / TM; Fotó: www.web.map.fomi.hu

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe, amely az ország természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli. Az elkészült térinformatikai adatbázis mindenki számára elérhető és letölthető.

Az újonnan elkészült térkép alapján részletesen vizsgálhatóvá válik, hogy milyen élőhelyre van szükségük az egyes fajoknak és milyen szolgáltatásokat nyújt a természet az emberiség számára, és pontos alapot biztosíthat a különböző – például ökológiai vagy településtervezési – feladatokhoz. A térképet tanulmányozva láthatjuk, hol vannak az országban például molyhos-tölgyesek, zárt homoki gyepek vagy bükkösök, melyek területének változása egyre nagyobb figyelmet kap, ugyanis a faj hazai elterjedését a klímaváltozás várhatóan jelentősen átalakítja.

alapterkep_orszag

Korábban is léteztek ilyen típusú térképek, de ez az első adatbázis, amelyik ilyen részletes felbontással rendelkezik. Pontossága és felbontása miatt nagy segítséget nyújthat a zöldinfrastruktúra vagy tájhasználat felmérésében, a lakóterületek, zöldterületek tervezésénél, kockázati, beruházási területek kijelölésében.

Az elkészült adatbázisban a természetes élőhelyeket és az élővilágot térképezték fel, így például tartalmazza, hogy milyen erdők, milyen élővilágú gyepterületek találhatóak egy adott területen.

A térkép jól használható különböző fajok, területek kutatásához, de hasznos lehet az árvízi kockázatok felmérése során is. Az elkészült térinformatikai adatbázis, amely mindenki számára elérhető és letölthető, hétköznapi használatra is alkalmas, például tanárok is használhatják interaktív módon.

A 2015-ös állapotot mutató térkép készítése 2017-ben kezdődött és 2019 júniusára fejeződött be. A térkép készítésben kulcsszerepet játszott az Agrárminisztérium, a Lechner Tudásközpont (LTK), az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI).

Az interaktív térkép a www.web.map.fomi.hu/nosztep_open oldalon bárki számára elérhető.

A cikk borítóképét készítette: Valkó Lajos („Hajnalom„)