Miért nem használjuk ki jobban a szélenergiában rejlő lehetőségeket?

2021.04.23.

Hazánkban alacsony a szélenergia részaránya az áramtermelésben, európai viszonylatban az utolsók között kullogunk. Közben egyes szomszédaink elhúznak mellettünk, Románia és Ausztria például mintegy tízszer nagyobb szélerőművi kapacitással rendelkezik mára, mint Magyarország – írja a greendex.hu.

Az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencián Soha Tamással közösen végzett kutatásuk alapján Munkácsy Béla tartott előadást a szélenergiáról, az eseményről a greendex.hu tudósított.

A SZÉLENERGIA ELŐNYEI

A szélerőművek a legolcsóbban termelő erőművek, kapacitásuk pedig gyorsan növelhető anélkül, hogy ezzel lényegesen nőne a környezetterhelés. 2009 és 2019 között a szélerőművek egységnyi energiatermelésre vetített költsége 70 százalékkal csökkent. Egyedül a napelemek esetében figyelhető meg ehhez hasonló, 89 százalékos költségcsökkenés. Több más termelési mód esetében viszont a költségnövekedés a jellemző.

Szélturbina a Vas megyei Vép határában, 2018-ban – Fotó: MTI/Varga György

SZÉLENERGIA MAGYARORSZÁGON

Itthon körülbelül 2 százalék a szélenergia részaránya az áramtermelésben, ez nagyon alacsonynak számít 2021-ben. Munkácsy szerint hazánkban nemzetstratégiai szerepet játszhatna a szélenergia, a kiváló adottságokat kihasználva akár
80–85 százalékkal is csökkenthető lenne általa az ország energiafüggősége. A kutatási adatok szerint a nap- és szélerőművek napszakok és évszakok tekintetében is kiválóan képesek kiegészíteni egymást.

A SZABÁLY AZ SZABÁLY?

Az európai országokban általában minimum 400–800 méter távolságot kell tartani a lakott területek és a szélturbinák között, de van, ahol maximálisan megengedett zajszintet határoznak meg védőtávolság helyett. Hazánkban a minimális védőtávolság 12 000 méter. Tudósok szerint 1000 méteres minimális távolság alkalmazásával az országnak csaknem 10 százaléka lenne alkalmas szélerőművek telepítésére – emeli ki a greendex.hu Munkácsy előadását összefoglaló beszámolója.

Az Energiaklubnak a hazai szélenergia-termelés lehetőségeiről szóló kiadványa itt olvasható, míg a hozzá kapcsolódó webinárium itt tekinthető meg.