Az alkalmazkodás érdekében visszavesz az aszfaltból egy holland város

2020.08.19.

Az átalakuló klíma hatására a városok kő-, beton- és aszfaltfelületei számos nehézséget okoznak: nem csak a mikroklíma felmelegedéséhez járulnak hozzá, rossz vízelnyelő képességükkel a villámárvizek kialakulásához is hozzájárulnak. Ez a jövőkép a holland Arnhem vezetését arra sarkallta, hogy átgondolják a városi felületek arányait.

A pár hete nyilvánosságra hozott, tízéves terv szerint az aszfaltozott felületek tíz százalékát felszámolják, füvet és más növényeket telepítve a felszabadított helyre. Ezzel az az egyik cél, hogy az eső 90 százalékát a talaj nyelje el, csak a maradék kerüljön a csatornarendszerbe – számolt be a Guardian alapján a G7.

A tervek szerint a legkevésbé használt utakon szüntetik meg az aszfaltborítást, és a kinyert anyagot lehetőség szerint újrahasznosítják.

Emellett a legtöbb ember által látogatott terek és bevásárlóközpontok közelében kisebb tavakat alakítanak ki, az odavezető utak mellett fákat ültetnek, így segítenek elviselni a jövőben valószínűleg egyre gyakrabban érkező hőhullámokat. Emellett a polgárokat anyagilag is ösztönzik majd az olyan megoldások alkalmazására, mint az esővíz gyűjtése vagy éppen növényekkel borított tetők kialakítása.

Arnhem látképe – Fotó: shutterstock.com