Mi az összefüggés a palacsinta és a portré között?

2023.02.10.

Mindkettő a Nikkor Z széria újdonsága, és elképesztően élethű képeket lehet velük készíteni. Kezdjük a sort A NIKKOR Z 26mm f/2.8 NAGY LÁTÓSZÖGŰ PANCAKE OBJEKTÍVVEL!

Nem véletlenül a „pancake” elnevezés, hiszen ez az optika olyan vékony, akár csak a desszert, amiről elnevezték. Na de térjünk rá a külső jegyek, és kompaktság melletti előnyökre is. Amennyiben külső, és belső helyszínek megörökítése a cél, a Nikkor Z 26mm egy kiváló opciót jelent, hiszen nagylátószögének köszönhetően kitűnően komponálható képek alkotására alkalmas. Ez a funkció széleskörű, kreatív szabadságot biztosít az alkotók számára.

Széles f/2,8-as rekeszével nem megfelelő fényviszonyok mellett is kivételesen jól teljesít. Az elmosódást még közelebbi távolságból is kihangsúlyozza, így művészien szép háttérelmosódást eredményez. A videósok és vloggerek ki tudják használni az objektív széles látómezejét és a focus-breathing-et, ami nagyszerű felvételeket eredményez, ezáltal ideálisak a nagyobb ívű, széles felvételekhez, és interjúkhoz.

Kiknek ajánlott?

Azoknak, akik látványos kültéri, és beltéri felvételek elkészítését tervezik:

· vloggerek,
· videósok,
· esküvői fotósok,
· esemény fotósok,
· természet fotósok fogják előszeretettel használni a munkájuk során.

Fontosabb technikai információk

– Sokoldalú 26 mm-es gyújtótávolság (DX formátumú fényképezőgépeken 36 mm-rel egyenértékű), f/2,8 rekeszértékkel.
– Súlya mindössze (kb.) 125 g, hossza pedig (kb.) 23,5 mm.
– Kiváló közelkép: a mindössze 20 cm-es minimális fókusztávolság lehetővé teszi a közeli felvételek készítését.
– Strapabíró: az objektív fém rögzítése megnyugtatóan masszív szerkezetet. Az objektívváz és minden mozgó rész tömített, így megakadályozza a por és a vízcseppek bejutását.
– Széles látómező és az elnyomott fókuszlégzés.
– Testreszabható vezérlőgyűrű: sima, csendes vezérlőgyűrűvel rendelkezik.
– Szűrőzhető: A mellékelt bajonettzáras objektív fényellenzőhöz 52 mm-es szűrők csatlakoztathatók.

Nézzük a következő újdonságot, ami nem más, mint a NIKKOR Z 85MM F/1.2 S PROFESSZIONÁLIS PORTRÉOBJEKTÍV!


Aki Nikon Z vázzal rendelkezik, és olyan objektív választása előtt áll, amely lélegzetálló portrék készítését eredményezi, annak a Nikkor Z 85 mm F1.2 S az igazán testhezálló társ, amellyel lencsevégre kaphatja a modell karakterét.

A látványos felbontóképesség miatt mind a ruházat, smink és bőrtónus finom részleteit gyönyörűen kirajzolja. A kis mélységélességével szinte már-már háromdimenziós hatást kölcsönöz a képeknek. A háttérelmosás önmagában is mutatós végeredménnyel kápráztatja el használóját, hiszen tökéletesen lekerekített, egyenletes átmenetekkel rendelkezik, és még a pontszerű fényforrások körül sem észlelhető elszíneződés általa. Mindemellett életre kelti a drámai ellenfényt használó víziókat is. Hatékonyan kiküszöböli a szellemképeket, a fényvisszaverődéseket és az erős fényforrásokat, így még erős fények esetén is a legélesebb és legtisztább eredmények érhetők el.

A személyre szabható vezérlők, és az automatikus élességállítás is segíti a precíz megvalósítást.

Milyen jellegű fotók elkészítéséhez ajánlott?

· divatfotózáshoz,
· művészi portrékhoz,
· címlap- és
· rendezvényfotózáshoz.

Főbb technikai tulajdonságok:

– Klasszikus 85 mm-es gyújtótávolság.
– Ultragyors, f/1,2-es maximális rekesz.
– Gyönyörű háttérelmosás: a 11 lamellás, lekerekített rekesz és a fejlett optikai kialakítás.
– S sorozatú optika: elképesztő felbontóképesség a bőrtónusok, minták és textúrák részletgazdag és pontos reprodukciója érdekében.
– Tűéles összetett élességállító rendszer: az objektívelemek két csoportja precíz szinkronban mozog, hogy a kívánt fókuszpont éles maradjon még akkor is, ha a témák szabadon mozognak.
– Elbűvölő, mozifilmszerű hatás.
– Testreszabható: funkciók rendelhetők az L-Fn gombhoz és a kattintás nélküli vezérlőgyűrűhöz.
– Strapabíró: a masszív váz csatlakozásai és gombjai alaposan védve vannak – és gumitömítés akadályozza a por, a szennyeződések és a nedvesség bejutását a bajonettzárba