Régóta várják az A7III tulajdonosok, hogy a Sony belépőszintű tükör nélküli váza megkapja azokat a frissítéseket, újdonságokat, amiket a magasabb kategória már megkapott. Az A7IV számos dolgot örökölt az A7RIV-A7SIII-A1 hármastól, sőt teljesen új funkciókat is hozott.

Pont mint az A7III-at, a Sony ezúttal is hibrid kamerának szánja a gépet, odafigyeltek, hogy fotózásra és videózásra is egyaránt remek eszközt nyújtsanak. Megkaptuk a nagyobb markolatot és strapabíróbb vázat. Továbbá felújított, 33megapixeles szenzorral érkezik a gép, amely a fotósok számára mindenképpen örömteli hír. Az új szenzor a magas érzékenységen is sokkal jobban teljesít, nagyobb dinamikát és gyorsabb kiolvasást nyújt elődjénél. Az iso érzékenységet akár 204800-ig tekerhetjük, a dinamikatartomány pedig akár a 15 fényértéket is elérheti.

A Sony α7 IV a legújabb képfeldolgozó processzort használja, így jelentősen jobb teljesítményt, képminőséget és színreprodukciót nyújt. A gyors feldolgozási sebesség lehetővé teszi a kényelmes sorozatfelvétel-készítést és az érzékeny működést az adatátvitel során.

A hagyományos RAW és JPEG mellett immár HEIF fájlformátumot is választhatunk állóképek rögzítéséhez.

Az új A7IV az A1-től örökölte a fókuszrendszerét, a Sony 4D FOCUS, fotó és videó esetében is a képterület kb. 94%-át fedi le, 759 fázisérzékeléses AF-ponttal. Emellett végre megkaptuk a Sony object tracking funkcióját is, ami rögtön az A7III után jelent meg az A6400-ban, és a Sony A7III tulajok már nagyon régóta várták. Az új szemkövető autofókusz még gyorsabb lett, és ezúttal emberek, állatok, vagy madarak szemét is tudja követni.

A gyors fókusz mellé gyors sorozatkép is jár, 10kép/másodperces sorozatokat készíthetünk, akár 800képkockás pufferrel. A memóriakártyára is gyorsabban kerülhetnek a fotók, hiszen a két SD slot közül az egyik megkapta az A7SIII új tipusú foglalatát, amely kompatibilis a CFExpress Type-A kártyákkal is.

Videó terén is fejlődött a váz, nagy újítás a módtárcsa például, ahol immár külön állíthatjuk a fotó-videó módot, és a hagyományos módokat.

4K-ban akár 60p-vel rögzíthetünk videókat, ráadásul 4K 30p esetén 7K oversampling-el történik a rögzítés az extra éles és részletgazdag képminőségért. Végre 10bit 4:2:2-t is kapott a belépőszintű váz, így mostantól a videók színébe is sokkal kreatívabban belenyúlhatunk, és általában véve is nagyobb dinamikatartománnyal rögzülhetnek a videók.

Megkapta ráadásul az S-Cinetone Log-ot is, amelyet először a Sony A1 és A7SIII örökölt meg a Sony cinema kameráiból, és nagyon örömteli hír a videósoknak, hogy nem kell már prémium árat fizetniük érte. Mostantól a belépő modellben is elérhető az S-Cinetone!

Sosem látott újdonság a lens breathing kompenzáció is, amely segítségével a fókuszálás közben zoomoló objektívhibát tudja korrigálni a gép. Ezen kívül a fókusztérkép is egy vadiúj funkció, amely a fókusz peaking egyik felerősített verziójának is mondható akár, segítségével messziről is láthatjuk, még tisztábban, hogy mi van fókuszban és mi nem, ráadásul különbséget tesz előtér és háttér között. Ha streaminghez használnánk a kamerát, elég összekötnünk a számítógéppel, kiválasztani a kijelzőn a Live stream opciót, és máris webcam-ként fogja felismerni a számítógép, bármiféle segédprogram nélkül.