Már apró fiókákat vezetgetnek a nyári ludak

2020.04.08.

A nyári ludak március elején kezdenek költésbe és általában április első hetében jelennek meg a tavak körül a part menti gyepeken az első fiókás családok.

A nyári lúd a legnagyobb termetű európai vadlúd. A nálunk tömegesen előforduló vadludak közül az egyetlen, amely fészkel is. Nevét is innen kapta, hogy ő az egyetlen vadlúd, amely nyáron, költési időben is megfigyelhető nálunk. Egész évben találkozhatunk csapataival, mert rendszerint át is telel tavainknál. Októbertől áprilisig nagy lilikekkel és vetési ludakkal keveredve akár több ezres csapatokban húznak ki reggelente a környező területekre táplálkozni.

Fotó: Turóczi Tiborc

A többi nálunk előforduló fajtól jól megkülönbözteti vaskos rózsaszín csőre és ugyancsak rózsaszínű lába, ezek repülés közben is jól láthatóak. Vonulásukkor nagy csapatokban járnak, jellegzetes V alakban repülnek. Röptükben könnyen felismerhetőek hangjukról, amely megegyezik a háziasított forma gágogásával.

Nádasokban, gyékényesekben, kisebb szigeteken épít fészket, 3-7 tojást rak, melyen 27-28 napig költenek. A fiókák szinte azonnal elhagyják a fészket, a szülők a part menti gyepekre vezetik legelészni őket. 50-60 napig gondoskodnak róluk. Az utódgondozásban mindkét madár szerepet vállal.

Fotó: Ábrám Örs

Nem ritka, hogy a nyári ludak egymás fészkébe belecsempésznek tojásokat és ugyancsak gyakran előfordul, hogy örökbefogadják más családok fiókáit. Emiatt olykor extrém nagy számú fiókát (20-30 vagy több) vezető párok is megfigyelhetőek.

Magyarországi állománya lassan, de folyamatosan növekszik, ami a fészkelőhelyek hatékony védelmével és a sok évtizedes vadászati tilalomnak köszönhető. A megerősödött állomány miatt a fajt újra vadászhatóvá tették.

A Kiskunságban többek között a Kolon-tónál, a Péteri-tónál, a Böddi-széken, a Csaj-tónál vagy a szegedi Fehér-tónál fészkelnek, de találkozhatunk fiókás családokkal csatornák mentén is.

Ha találkozunk ilyen családdal, ne zavarjuk őket, csak messziről figyeljük. Ha látszólag szülő nélkül vannak a kislibák, akkor se szedjék össze őket, hanem haladjanak tovább. A szülő madarak hamar visszarepülnek a helyszínre és összecsipogják a kicsiket.

A cikk borítóképét készítette: Jakab Sándor (Lúdcsalád)