Mint arról Facebook oldalunkon már hírt adtunk, november 18-án este az egyik, Bócsán kihelyezett vadkameránk tarajos sült fotózott. Erre igazán nem számítottunk, hiszen a faj Afrikában őshonos, a hazai faunának nem része. Napjainkban már a mediterrán régióban, Olaszországban és a Balkánon is megtalálható.

Nem tudjuk, hogy a kameracsapdával rögzített példány honnan került a területre. Talán valahonnan fogságból szökhetett, de nem zárhatjuk ki azt sem, hogy Szerbián keresztül érkezett hozzánk. Tény, hogy a faj jó alkalmazkodóképességű, sokféle élőhelyen megtalálható és nagy távolságokat képes megtenni élelemkeresés közben. Dél-Európában a telet üregekben tölti, de nem alszik téli álmot. Mindenesetre érdekes, hogy ez év augusztusban Szegeden, a rendező-pályaudvaron is befogtak egy példányt.

A bócsai sült egyelőre csak a kameracsapda fotóin láttuk, nyomait sem találtuk.

Elmosódott ugyan a kép, de azért jól kivehető a sül jellegzetes formája, látszódnak a tüskéi.

A sül, bár tüskés, nem rokona a rovarevő sünnek, a rágcsálók közé tartozik. Testhossza 60-93 cm, tömege 10-30 kg. A háta közepétől a farka végéig 35 cm-es, fekete-fehér sávos tüskék fedik testét.  Éjszaka jár táplálék után, a nappalt üregrendszerében pihenve tölti.

Fotó: pixabay.com

Bár alapvetően békés növényevő, ha sarokba szorítják, fenyegetve érzi magát, harciasan védekezik. Ilyenkor tüskéit felmereszti és „csörgeti”. Ha ez a riasztás nem elegendő, akkor a támadónak hátat fordítva, hátrálva támad. A közhiedelemmel ellentétben nem tudja tüskéit kilőni, viszont ezek nagyon lazán kapcsolódnak a bőréhez, szinte azonnal leválnak, amint valamibe belefúródnak. A tüskék vége kampós, így igen nehéz őket kiszedni. Éppen ezért felhívjuk a figyelmet, senki ne próbálja meg befogni, mert sérülés lehet a vége!

Ha valaki látja az állatot, értesítse a Kiskunsági Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatát ezen a telefonszámon: + 36 30 555 6171.