Magyar természetfotós nyerte a világ egyik legrangosabb fotópályázatának fő kategóriáját

2023.11.23.

Rendkívüli magyar siker született Dubajban: Potyó Imre dunavirágzásról készült fotográfiája első díjat nyert a HIPA fotópályázaton, amely a világ legnagyobb összdíjazású nemzetközi fotópályázatának számít. A díjjal járó trófeát Őfelsége Mansoor bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum Sejk adta át a magyar fotósnak a Dubaji Operaházban szervezett ceremónián.

Ali bin Thalith, a HIPA fotópályázat főtitkára a nívós díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy az idei évben azért a diverzitást jelölték meg központi témaként, mert ez a fajta gazdagság és sokszínűség kiválóan mutatja be bolygónk lényegi valóságát, melynek mélyebb szintű megértése és értékelése napjainkban még fontosabbá vált.

Potyó Imre Dunavirág aréna című művészi természetfotója tökéletesen illeszkedik ehhez a gondolatvilághoz, így a rangos nemzetközi zsűri döntése alapján a törékeny kérészek dinamikus, légies násztánca nyerhette el az idei fő kategória első díját.

“Ezen a nyárestén felforrt a folyó a védett dunavirág kérészek rajzásától. Nagyon sokan voltak, én pedig extázisban próbáltam a legszebb látványt megtalálni. A langyos vízben állva lámpafényben komponáltam, a sötétben elvillanó vakuim és a széleslátószögű optika egy varázslatos perspektívában festette meg a törékeny dunavirágok testét” – számolt be a győztes fotó készítésének körülményeiről Potyó Imre, aki 11 éve készít fotókat a kérészek rajzásáról minden nyáron.

Az idén 12. alkalommal megrendezett HIPA fotópályázat fődíját az olasz Massimo Giorgetta nyerte egy más tengeri élőlényekkel borított, önálló miniatűr ökoszisztémát magában rejtő lebegő zsákállatról (szalpáról) készült fotójával, amelyet egy éjszakai merülés során készített Indonéziában.

Korábban 2019-ben Daróczi Csaba 4. helyezést, Kércz Tibor pedig 3. helyezést ért el a HIPA-n, első díjat azonban magyar fotós még soha nem nyert ezen a pályázaton.

A fotósról

Potyó Imre
természetfotós

Potyó Imre környezetkutató, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, számos hazai és nemzetközi díjat nyert természetfotós. Szívügye a tudatformálás, így képeivel, előadásaival, saját ismeretterjesztő cikkeivel, rovataival és vezetett túráival sokakat hozott már közelebb a természethez. Korábban kutatóként dolgozott az MTA intézeteiben, ahol elsősorban dunai halbiológiai felmérésekben, illetve kétéltűekkel, kérészekkel és talajtannal kapcsolatos kutatásokban vett részt, az MME tagjaként pedig madártani vizsgálatokat végzett. Természetszeretete már kiskorában kialakult, s a természetfotózással 15 éve kezdett el foglalkozni. Kezdetben szinte minden érdekelte, az utóbbi években viszont főleg azokat a témákat keresi megszállottan, amelyek kevésbé ismertek még a természetfotósok előtt is.

Imre 2011 óta a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázatának meghatározó alakja. Négy alkalommal nyerte el a VM fődíját, melyből a 2021-ben megalapított rangos elismerés, A magyar természetfotó nagydíjának ő lett a VM történelmében az első tulajdonosa. 2022 óta pedig a VM zsűritagjai között értékeli a természetfotósok képeit.

„Legtöbbször magam fedezem fel a környezetem, gyakran álmodozom, kísérletezek, és sokat kalandozom az éjszakában, leginkább a Börzsöny patakvölgyeiben. Azokat az újszerű témákat keresem, amelyeket korábban nem, vagy csak részben láttam. Szeretem a széleslátószöggel készített közelképeket, a merész perspektívákat és a makrofotózást. A királyréti Hiúz Házban dolgozom környezeti nevelőként, így sokat lehetek odakint. A fotózás és a megélt élmények átadása a szenvedélyem.”