Cserebökényben virágzásba kezdett a sziki varjúháj

2023.03.21.

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén már március elején virágzásba kezdett a védett sziki varjúháj.

Az 1-4 cm-es, pozsgás, egynyári növény a szikesekre jellemző, a padkák szegélyzónájában és a vakszikesek alján, az időszakosan vízzel borított részeken él. A faj fehéres-rózsaszín virágszirmain középen vöröses-piros csíkok találhatók, a virágja csillag alakú. Az üde zöld levelek később bevörösödnek, majd a virágzást követően, nyár közepére elszáradnak. Terméséréskor ötösével álló tüszőtermései vörösre színeződnek. Magjai nagyon kicsik, szinte porszerűek.

A sziki varjúháj csíranövényei már ősszel kifejlődnek, virágot azonban csak a következő év tavaszán hoznak. Egy-egy növény virágzása pár napig tart, de folyamatosan fejlődnek ki az új virágzók, így az időjárástól függően akár még májusban is találkozhatunk virágzó sziki varjúhájjal.

Az idén a szokásosnál korábban, március elejétől találtuk meg az első virágokat. Cserebökényben az összes ismert előfordulási helyén megjelent a faj. A szárazabb területeken szórványosan, az időszakos vízállásos Fertő területrészen viszont tömegesen virít a sziki varjúháj.