Madárlesen a Kardoskúti Fehér-tónál: sirályok, pólingok, gulipánok

2020.07.21.

Több fokozottan védett madárfajt is megfigyelhettek azok a természetbarátok, akik részt vettek július 8-án, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett madárlesen a Kardoskúti Fehér-tónál.

A szakvezetéses túrára húsz érdeklődő érkezett a térség településeiről. Igazgatóságunk munkatársa számos információt osztott meg a vendégekkel a tó unikális jellegéről, arról, hogy miért is egyedi ez az élőhely. Szó esett arról is, miként kezeli a területet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, s miért fontos, hogy a madaraknak itt nyugalmat biztosítsunk az éjszakázáshoz, a madárvonuláshoz és a fészkeléshez.

A kilátóból meglehetősen népes és sokszínű madárvilágot kísérhettünk figyelemmel. A dankasirályok több ezres serege mellett majdnem ezer sztyeppi sirály is a tavon tartózkodott. Néhány szerecsensirály, sárgalábú sirály és heringsirály színesítette a palettát. A partimadarak közül bíbicek kisebb csapatait, pajzsoscankót, nagy és kis pólingot, valamint gólyatöcsöt és gulipánt is megfigyeltünk.

A tó déli partjától nem messze, egy öreg rétisas pihent egy száraz fán. Külön élmény volt megfigyelni, amikor az alkonyati időszakban leszállt a tómederbe, nagy riadalmat, kavarodást okozva a sirályok között. A magasles melletti kutatóházban költ egy kuvik, amely már sikeresen reptette fiókáit. Közülük az egyiket láttuk is, ahogyan előbb a toronyban, majd a földön üldögélt.

A Fehér-tó madárvilága megkapó látványt nyújtott, nem csoda, hogy a túra résztvevői közül néhányan egészen sötétedésig figyelték a gyülekező madarakat.

A fotókat Sándor Bálint készítette.

A cikk borítóképét készítette: Hargitai László (Landolás)