Lenyűgözőek és tekintélyt parancsolóak: a villámok

2019.09.10.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: Makovics Kornél, Schmall Rafael, Forró Erika, Pál Krisztina, Pintér András, Bőke Ferenc, Sarkadi Norbert, Kovács Máté, Füredi Bernát

A vasárnap estére megérkezett hidegfrontot a záporok és zivatarok mellett komoly villámtevékenység kísérte, amelyet többen is lefotóztak. Mostani képes válogatásunkban ezekből mutatunk nektek pár igen jól sikerült felvételt.

Lenyűgöző látvány, ugyanakkor félelmetes is, amikor hatalmas villanással és hanggal csap le egy villám a földre. Ezek az úgynevezett lecsapó villámok, amelyekből nem volt hiány vasárnap éjszaka, és mivel ezek a leglátványosabbak, sokan megpróbálták megörökíteni őket. A villámoknak egyébként több fajtája is van, attól függően, hogy hol jön létre a kisülés. Ez alapján léteznek zivatarcellák közötti, zivatarfelhőben létrejövő, a már említett felhő és föld között létrejövő, amely esetén a felhőből földre érkező villámot nevezik lecsapó villámnak, de létezik a földtől a felhő felé kisülő villám is. És van egy elég ritka fajtája is a villámnak, amikor a felhőből a környező légkör irányába sül ki. Akármilyen is, a villám nem veszélytelen, és sajnos mi is beszámoltunk nem olyan rég egy szerencsétlen tragédiáról, amikor öten haltak meg és száznál is többen megsérültek egy, a Tátrába hirtelen kialakult, villámokkal kísért vihar során. Ezért, bár vonzónak tűnhet, hogy megörökítsük ezeket a jelenségeket, mindenképpen próbáljuk ezt biztonságos módon tenni. Egy korábbi cikkünkben már összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne, ha villámlik, amit ide kattintva olvashattok el.

De most lássuk, milyen izgalmas képek készültek a múlt hét utolsó napjának éjszakáján!

Makovics Kornél fotója Szekszárdról.

„Mindig megvan az adott szezonban a kedvenc képem. Úgy érzem ez lett az. A vihar a hátam mögül érkezett, ezért meg kellett várnom, hogy elmenjen felettem. Sikerült mocskos mód eláznom, ráadásul jég is volt benne. Így legalább nem volt olyan unalmas. Mindeközben mentek a félperces expók, és így lett vagy 30-40 villámfotóm. Ez egy darab 30 másodperces expozíció volt. Az ilyen villámokat imádom, amikor látni, hogy hova csap le. Utána még izzik a talaj 2-3 másodpercig. Hihetetlen látvány.”

Kornél további képeit oldalán, ide kattintva nézheted meg

Schmall Rafael villámos fotóját drónnal készítette, amit 20 percig tartott fent a levegőben.

„Gondoltam, pár métert felrepülök, megnézem, mi dörög olyan agresszívan a házak mögött. 25 méter magasra engedtem fel a drónt, és ott egyhelyben lebegtettem. Majd folyamatosan exponáltam 8 másodperceket a lehető legkisebb érzékenységgel.”

Forró Erika fotója a Kaposújlaki repülőtérről.

„Ez a fotó 6 képből készült. A Kaposújlaki reptér a közelemben van, 10-15 perc alatt kiérek. A repteret sportcélokra használják, például ejtőernyőzésre, sétarepülésre. Engem az időjárás érdekel és a kép kompozíciója. Számomra szebb a villámos kép egy tópartnál vagy repülővel, mint egy mezőben.”

Erika további képeit fotós oldalán nézheted meg, ide kattintva

Pál Krisztina Kaposváron készítette villámos fotóját.

„Az időjárási radarképet folyamatosan figyelem. Lenyűgöző tud lenni a vihar ereje, de egyben félelmetes is. Akinek egyszer sikerül bármilyen formában villámot fotóznia, az szerintem előbb vagy utóbb, de függő lesz.”

Pintér András Mihályiban készült képeiből kettőt is mutatunk nektek.

„A képeken a többórás zivatar villámai közül láthatunk jó párat. Körülbelül este 9-től hajnalig, kisebb-nagyobb megszakításokkal villámlott, dörgött, esegetett, 18 mm csapadékot hátrahagyva. A folyamatos gyenge, közepes esőzés, valamint a mellé társuló északkeleti szél szinte ellehetetlenítette a fotózást.”

Szerencsére Andrásnak így is sikerült elkészíteni ezeket a fotókat. További képeit pedig fotós oldalán, ide kattintva nézhetitek meg

Bőke Ferenc fotója Ceglédről.

„Nem gondoltam, hogy egy normális villámfotóra szeptemberig kell várni. A hajnali órákban egy masszív zivatarrendszer vonult el Cegléd mellett, és annak egyik lecsapóját sikerült megörökítenem.”

Sarkadi Norbert Budapesten készült fotója.

„A fotón egy éjfél előtti, páros lecsapó villám látható, amit a XI. kerületben délnyugati irányba fotóztam.”

Kovács Máté Komlón csípte el ezt a különleges villámot.

„Hobbim az időjárási jelenségek figyelése, és az általam készített képek nagy része a szobám ablakából készül, ahogy ez a fotó is.”

Végül, de nem utolsó sorban, egy mobiltelefonnal készült képet mutatunk, hogy lássátok, akár ezzel az eszközzel is lehet ilyen villámos fotókat készíteni. A képet Füredi Bernát készítette Pécelen, aki természetesen hagyományos fényképezőgéppel is rendszeresen fotóz.

„A képet a telefonon a fénnyelfestés módjával, és azon belül is a fénygraffiti opcióval készítettem. Ebben a módban a telefon folyamatosan készíti a fotókat, amiket egymásra rétegel. Így lesz a végén egy fotón az összes villám. Ez a kép 9 perc történését örökítette meg.”

Köszönjük a képeket a fotósoknak!