Hogyan készíts villámfotót napközben?

2019.08.01.

A villámfotózás egy nagyon izgalmas téma rengeteg fotós számára. Másodpercentén 60-100 villámcsapás történik a bolygón. Csak az Empire State building-et évi 500 villámcsapásnál is több éri.

A fotósok többsége rendszerint éjszaka indul villámvadászatra, hiszen napközben nem tudja hosszú ideig nyitva tartani a zárat. Sötétben a zár akár 15-20 másodpercig is nyitva lehet, így könnyebb ilyenkor ezt a természeti jelenséget fotózni.

A mai technológiával már könnyedén lehet napközben is hasonló képeket készíteni. Hiszen a Miops Smart a másodperc tört része alatt ki tudja nyitni a zárat a megfelelő pillanatban. Ezzel az eszközzel rendkívüli képek készíthetők, csupán egy gyönyörű háttér és egy vihar szükséges a képek elkészítéséhez. Lássuk, hogyan készítsünk tökéletes villámfotót napközben is.

Felszerelés

Szükség lesz egy DSLR vagy MILC fényképezőgépre és egy objektívre. Lehetőleg nagy látószögű objektívet használjunk, hiszen kiszámíthatatlan, hogy a villám épp hol csap be, és így több esélyünk van arra, hogy a téma teljesen a kereten belül maradjon. Fontos, hogy legyen egy stabil állványunk, amely akár a vihar erős szelében is stabilan tartja a felszerelést.

Fényképező beállítása

Először rögzítsük a fényképezőt az állványra, majd manuálisan fókuszáljunk a végtelenre.

1.ISO: Az ISO-t állítsuk 100-ra, hogy ne legyen szemcsés a kép.

2.Rekesznyílás: A rekesznyílást állítsuk f/11-re vagy f/16-ra, mert alacsony zársebességgel készítünk fényképet és az előtérbe fókuszálunk.

3.Zársebesség: Állítsuk a zársebességet legalább 1/4  mp-re. A villámlás 20 milliszekundumtól 1/4  mp-ig is tarthat, így ezzel a záridő beállítással akár az egész jelenséget rögzíthetjük.

4. Miops Smart: Ha Miops Smartot használunk állítsuk lightning módba és az érzékenységet pozícionáljuk 95-99-re.

Munkafolyamat

Ha Miops Smartot használunk nem kell semmit tennünk, hiszen, ha az eszköz érzékeli a villanást, automatikusan képet készít. Nekünk csak élveznünk kell az elkészült képeket.

Ha nem rendelkezünk semmilyen távkioldóval, mindent manuálisan kell csinálnunk. Ebben az esetben csatlakoztassa az exponáló kábelt a fényképezőgéphez és kattintson minden másodpercben. Ha az expozíciók között villámcsapás történik akkor elkészül a tökéletes fénykép, de rengeteg kattintás szükséges ahhoz, hogy egy ilyen kép elkészülhessen. Egy vezeték nélküli távirányítóval megkönnyíthető a munkafolyamat mivel néhány méter távolságból is készíthetünk képeket.

Néhány emlékeztető mielőtt belevágunk a villámvadászatba

1.Biztonság: Az első és legfontosabb szempont, hogy mindig biztonságos helyről fotózzunk, hiszen a villámcsapás veszélyes és halálos is lehet. Lehetőleg mindig egy épületből vagy autóból készítsük el a képeket.

2.Előtér: Találjunk egy érdekes/izgalmas témát az előtérbe, mint például egy hegy vagy egy épület. Mert ha a képen kizárólag a villám szerepel, nem biztos, hogy olyan eredményt kapunk, mint amit várunk. Biztonságosabb, ha előre kiválasztjuk a megfelelő helyet, majd, ha az előrejelzés szerint vihar közeledik akkor már a fotózás helyszínét nem kell keresnünk.

3.Horizont: Két dologot kell ügyesen beállítanunk. Az első, hogy a horizont vonala egyenes legyen. A Második pedig, hogy soha ne a fénykép középpontjába helyezzük a horizontot. Az ég és a föld aránya 60-40 vagy 70-30 legyen.

4.Fotók áttekintése: 4-5 fénykép elkészítése után mindig nézzük át őket. Olykor szükség van a beállítások módosítására, ha véletlenól alulexpontált vagy túlexponált az eszköz, vagy ha a fókusz nem megfelelő.