Különleges eszközök makró- és ékszerfotósoknak – Phase One XF

2020.03.31.

Az apró tárgyak fotózása mindig különleges kihívás elé állítja a fotósokat és az eszközöket, az ékszerek fényképezése pedig még ezen belül is nehéz feladat. A Phase One XF kamerarendszer azonban számos olyan szolgáltatást nyújt, ami jelentősen megkönnyíti ezt.

A Phase One XF kamerarendszer tökéletes kombinációját adja azoknak az eszközöknek, amelyek segítségével a fotósok extrém magas képminőséget érhetnek el. A műtermi fotózás munkafolyamatát több funkció is megkönnyíti, így gyorsabban és hatékonyabban juthatunk el a tökéletes képekig. Lássuk sorban, hogy milyen lehetőségeket tartogat a Phase One XF.

Focus Stack Tool

Az XF kamerák beépített focus stacking eszköze különösen nagy segítség, ha olyan fotókat kell készíteni – különösen apró ékszerekről – amelyeknél egyszerre elvárás a nagy mélységélesség és a kivételes részletgazdagság. Ez nem érhető el egyszerűen a rekesznyílás f/16-os értékre való zárásával. Egyrészt az adott leképzési arány mellett még így sem állna elő megfelelően nagy mélységélesség, másrészt a zárt rekesznyílásnál fellépő diffrackió csökkenti a képélességet és elmossa az apró részleteket. Az egyetlen járható út az, hogy több, különböző élességbeállítással elkészített felvételt kell egyesíteni. A Phase One XF kamerákba épített Focus Stack eszköz tökéletes megoldást nyújt a feladatra.

phase one ékszerfotózás tippek stacking

Az eszköz automatizálja a folyamatot és kikalkulálja a felvételek javasolt számát. Ehhez figyelembe veszi az alkalmazott objektív optikai tulajdonságait, a beállított rekeszértéket és az alkalmazott hátfal képterületét és pixelméretét. A fotósnak annyi a dolga, hogy megadja az élesség közeli és a távoli határát, amelyek között mindenképp éles leképzést vár, a többit az algoritmus megoldja. Sok kamerarendszernél, amelyeknél nincs ilyen funkció, minden egyes felvétel előtt kézzel kell állítani az élességet, ami körülményessé teszi a munkát és számos hibalehetőséget tartogat. Más rendszerek rendelkeznek ugyan focus stacking funkcióval, de gyakran csak próbálgatással lehet meghatározni a szükséges felvételek számát és az egyes fókuszlépések nagyságát.

További előnye az XF kamerarendszer használatának, hogy a felvételek elkészítésekor egy sorozatazonosító mentődik el az összetartozó képek metaadatai közé, így az utómunka során a Capture One programban könnyen és gyorsan ki lehet jelölni az összetartozó képeket – és csakis azokat – a feldolgozáshoz.

Élkiemelés az élőképen

Az élkiemelés vagy focus peaking az élőképes nézetmód egyik kitűnő funkciója arra, hogy manuális élességállításkor is tökéletesen pontosra tudjuk állítani az élességet az XF kamerarendszeren. Különösen hasznos akkor is, amikor erős részletnagyítással éppen a focus stacking funkció számára jelöljük ki az élességtartomány közeli és távoli határait. Az focus peaking funkció kiemeli az élőképen azokat a területeket, amelyeken a legnagyobb a kontraszt, tehát a legnagyobb a képélesség.phase one ékszerfotózás tippek peaking

A hátfalon úgy hívható elő a funkció, hogy élőkép módban a jobb oldalról előhúzzuk az eszköztárat és ott kiválasztjuk a szem ikonnal jelzett focus peaking funkciót. A kiemelés színe és a kiemelés erőssége is megváltoztatható, ehhez egyszerűen hosszan kell a szem ikonhoz érinteni az ujjunkat.

phase one ékszerfotózás tippek peaking

Lényeges még, hogy ez a funkció nem csak a hátfal képernyőjén, hanem a Capture One programban is elérhető, ha a hátfalat számítógéphez csatlakoztatva használjuk (tethered shoting).

Élőképes RAW hisztogram és RAW kiégés figyelmeztetés

Az élőkép funkció az IQ4 hátfalakon különösen hatékony segítség az expozíció pontos meghatározásához. A RAW hisztogram és a RAW kiégési figyelmeztetés segít meghatározni, hogy hol vannak a képen a csúcsfények, amelyek a felvételen esetleg kiéghetnek, de nagyon hasznos a csillanások helyének meghatározáshoz az ékszerfotókon.

phase one ékszerfotózás tippek raw hisztogram

A RAW kiégési figyelmeztetés (RAW Clipping warning) folyamatosan jelzi, hogy a nyers adatokat figyelembe véve mely területeken megy telítődésbe valamelyik színcsatorna (a kék, a zöld vagy vörös). Az ékszerfotókon különösen sok lehet a tükröződő részelt. Az ékszerek vagy a fényforrások mozgatásával, és közben a képernyőn a kiégési figyelmeztetés figyelésével valós időben követhető a tükröződések alakulása és elkerülhető a kiégés.

phase one ékszerfotózás tippek raw hisztogram

Ezzel az eszközzel sok időt spórolhatunk azokhoz a kamerarendszerekhez képest, amelyeknél folyamatosan próbafelvételekkel, majd a beállítás és a világítás módosításával, majd további próbázásokkal volt csak lehetőség a megfelelő eredmény elérésére.

A RAW hisztogram és a RAW kiégési figyelmeztetés az élőképen jobb oldalról való húzásra előbukkanó eszköztár hisztogram ikonjára kattintva hívható elő. A hisztogram hosszú lenyomásával választhatók ki az RGB és RAW hisztogramok.

Beépített Profoto távvezérlő

A megfelelő megvilágítás igazi értéket adhat hozzá egy ékszerfotóhoz. A fényforrások elhelyezése és a megfelelő fényformálók felszerelése után még ki kell kísérletezni a vakuk közötti megfelelő megvilágítási arányt. Ez pedig meglehetősen időrabló feladat lehet, ha a módosítás miatt oda kell menni minden egyes vakufejhez vagy generátorhoz, majd ismét vissza a kamerához, hogy egy tesztfelvételen kiértékelhessük az eredményt.

phase one ékszerfotózás tippek profoto remote

Szerencsére a az XF kamerarendszer jelentősen felgyorsíthatja ezt a folyamatot azzal, hogy képes a Profoto Air rendszer vezeték nélküli vakukat központilag vezérelni.

A különböző vakucsoportok fényerejét közvetlenül a kameráról lehet állítani a Profoto Remote Tool segítségével. Továbbá ki- és be is lehet kapcsolni az egyes csoportokat, így jól látható, hogy az egyes csoportok hogyan vesznek részt a teljes megvilágításban. Így az egyes fénykomponenseket külön-külön lehet vizsgálni, anélkül, hogy hatással lennének egymásra. Ez a funkció gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a fények beállítását, így több idő és energia marad a magára a kreatív munkára. A Profoto Remote Tool a képernyő tetejéről húzható le.

A vakufény elemzése

A Flash Analysis Tool az XF kamerarendszer különleges eszköze, amely vizuálisan mutatja meg a vakuvillanások teljesítményét, hosszúságát és időbeli lefutását. Ez nagyon hasznos lehet, ha a munka során a vakuk villantási teljesítményével kapcsolatos probléma lép fel. Ha valamilyen változtatás után a fényteljesítmény nem várt módon csökken, előfordul, hogy a vaku villanási idejének egy része kívül esik az expozíciós időn. Ilyenkor a Flash Analysis Tool segít könnyen kideríteni és korrigálni a problémát. Az eszköz a főmenü eszközök menüjéből hívható elő vagy oldalról is előhúzható.

phase one ékszerfotózás tippek flash analysis toom

Az expozíció késleltetése

Ha bármilyen kis rezgés lép fel egy makrós ékszerfotó expozíciója közben, annak az apró részletek láthatják a kárát. A megoldást a Vibration Delay funkció jelenti, amely az XF kamerarendszer beépített szeizmográfjának adatai alapján figyeli a kamerát érő rezgéseket és csak akkor engedi az exponálást, ha azok megszűntek. Az eredmény pedig egy pengeéles felvétel. Hasznos apróság, hogy a maximális várakozási idő akár egy érintéssel is beállítható, a Drive képernyőn a Vibration ikon hosszú megérintésével.

phase one ékszerfotózás tippek vibration delay

Egyedi IQ4 stílusok

Az IQ4 hátfal fejlett képfeldolgozó motorral rendelkezik, amely egyenesen a Capture One programból származik. A Capture One Inside segítségével a fotós még a hátfalban saját stílusokat alkalmazhat az elkészített képekre, így a tipikus, feldolgozatlan RAW előnézet helyett azonnal láthatja a kedvenc képbeállításainak hatását – még a végleges feldolgozás előtt. A makró- és azon belül az ékszerfotózáshoz így például olyan IQ stílus készíthető, amely a magas Clarity értékével segít az élesség gyors ellenőrzésében, továbbá azonnali és látványos előnézetet biztosít a megbízó számára, akár már a hátfal képernyőjén is.

phase one ékszerfotózás tippek iq styles

Írta: Szalay Gábor