Meglepetéssel tapasztalták az Őrségi Nemzeti Park munkatársai, hogy az eddigi legkorábbi időpontban érkezett meg az első Őrségi fekete gólya máriaújfalusi fészkéhez. Február 19-én 17 óra 22 perckor, 6 nappal korábban, mint az eddigi legkorábbi itteni észlelése. Ezt követően kora reggelig pihent a fészekben, kicsit rendezgette azt, néhány kisebb földcsomót kidobott a fészek alá, majd hosszabb időre távozott. Újbóli visszatérése február 26-án 11 óra 24 perckor történt, de ekkor már nem érkezett egyedül.

Hosszú, mintegy 3 hétig tartó Afrikai vándorútjáról hű társa is követte. A fészekben a visszatérő párját fejének fel-le bólogatásával, szárnyai és fehér farok szegélyei kiterjesztésével fogadta. Két óra múlva a párzásuk is megtörtént.

Az idei évben már fészekkamera is segíti az Őrségi Nemzeti Park szakembereinek zoológiai munkáját, hogy minél többet megtudhassunk a gólyafiókák eleddig rejtett életéről a kikelésüktől a kirepülésükig tartó időszakban. Ebben az 5 hónapban képet kaphatunk a gólyák táplálékspektrumáról, a gólyapár napi etetési gyakoriságáról, a kotlási időről, a lerakott, de ki nem költött tojások számáról, a fiókák esetleges korai pusztulásának okáról, sérüléséről, a költés meghiúsulásának okáról, zavaró hatásokról vagy más faj fészekfoglalási kísérletéről. A kamera felhelyezése, beélesítése a gólya érkezése előtt pontosan egy nappal megelőzően történt, melyet a nagykanizsai M&B Treetech képviseletében Mátai Mihály és csapata végzett el precíz munkával. A famászók a fák sérülését elkerülve köteles alpintechnikával jutottak fel a magasba, ahol több órán át dolgoztak. A vételhez szükséges router, jelerősítők, napelem, akkumulátorok, szolgáltatói kapcsolat szakszerű előkészítését, összeszerelését a helyszínen a Zalacomp Kft. képviseletében Spilák Tamás és Tóth Lajos felügyelte. Ezúton köszönjük mindannyiuk kitartó munkáját!

Bízunk benne, hogy az idén is sikeres lesz a költésük és a tavalyi évhez hasonlóan legalább két fiókával gazdagítják hazánk fekete gólyáinak a számát.

Kép és szöveg: Dr. Jandrasits László

A cikk borítóképét készítette: Dr. Barsi Ernő (Szerelmespár)