Kalandozások nemzeti parkjainkban – Őrségi Nemzeti Park IV.

2022.06.08.

Őrségi kirándulások

Az Őrség a nyugalom szigete. Ki ne hallotta volna ezt az ismerőseitől? Tavasztól őszig azonban itt is felpezsdül az élet: az utakon kerékpárosok suhannak, az erdei ösvényeken hátizsákos turisták bandukolnak. Az Őrség kiváló túrázó hely: az árnyas erdőkben hűsölhetünk, lábunkat a tóba lógathatjuk, dús füvű rétekben gyönyörködhetünk és mindeközben sokat tanulhatunk a hely történelméről és hagyományairól.

Az Őrségi Nemzeti Park bemutatóhelyei változatos kínálattal várják a látogatókat:

Ahol mindent kezdeni érdemes: Natura 2000 Látogatóközpont – Őriszentpéter

Őriszentpéter az Őrség központja. Na, nem csak ezért érdemes betérni hozzánk, hanem az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában található látogatóközpontban minden megtalálható, amire egy kirándulónak szüksége lehet őrségi tartózkodása során: interaktív kiállítás az őrségi élőhelyekről, turisztikai információk, ingyenes és fizetős kiadványok a térségből, nemzeti parki ajándéktárgyak, kávézási lehetőség.

A Natura 2000 Látogatóközpont interaktív kiállítása egész évben várja az érdeklődőket. Fotó: Erdő-Tóth Zsófia

Ahová mindenkinek el kell jutnia: Őrségi Népi Műemlékegyüttes – Szalafő Pityerszer

Ha begépeljük az internetes keresőoldalakra, hogy „őrségi látnivaló”, bizonyára az első helyen megjelenő találatok között találjuk a zsuptetős parasztházairól híres Őrségi Népi Műemlékegyüttest. Ez a piciny falumúzeum az Őrség időkapszulája, belecsöppenve időutazónak érezhetjük magunkat. Különlegessége, hogy a házak nagy része az eredeti helyén áll, jól szemléltetve a sokszor emlegetett őrségi szeres településformát. Területén háziállatok, játszótér és játszópajta várja a családokat. A műemlékegyüttestől pár száz méteres sétával megközelíthető Európa legnagyobb szárazföldi emlősének, az európai bölényeknek kifutója is.

A szalafői Őrségi Népi Műemlékegyüttes népszerű őrségi látnivaló. Fotó: Faragó Ádám (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

Ahol a természetbúvárok elmerülhetnek: Lápok Háza – Szőce

Az Őrség értékes élőhelyei a tőzegmohás lápok, amelyeket sokan mocsárnak gondolnak. Ezek olyan vízben gazdag élőhelyek, ahol az állandó vízborítottság miatt a felhalmozódó növényi maradványok nem tudnak lebomlani, ezáltal létrehozva az úgynevezett tőzegréteget. A lápok a mai napig őriznek olyan ritka növényfajokat, amelyeket jégkorszaki maradványfajoknak nevezünk. A lápok élővilágát mutatja be a szőcei Lápok Háza interaktív kiállítása és a mellette található Tőzegmohás láprét tanösvény.

A szőcei Lápok Háza. Fotó: Erdő-Tóth Zsófia (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

Ahol a madárbarátokat várják: Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont – Kőszeg

A kőszegi Bechtold István ornitológusról elnevezett látogatóközpontban a madarak életét bemutató interaktív kiállítás tekinthető meg, és ha átsétálunk a szomszédos Chernel-kertbe, védett növényeket bemutató tanösvény és a nagymúltú madármentő központunk mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk.

Bechtold Istán Természetvédelmi Látogatóközpont Kőszegen. Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

+1 Akik újdonságra vágynak: Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont és Kenukikötő – Csákánydoroszló

Legújabb látogatóközpontunkat Csákánydoroszlón 2022 áprilisában avatták fel. A vadvizű Rába folyó a kenusok paradicsoma. Az interaktív kiállítása a Rába élővilágát hozza közelebb a látogatóhoz. A helyi Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület kenutúráin pedig testközelből is megszemlélhetjük a térség legnagyobb vízfolyását.

Fotó: Krizsán László (Kirándulók)

Az Őrségi Nemzeti Park működési területén számos tanösvényt jelölt ki változatos távokon és élőhelyeken, hogy minden ide érkező megtalálja a kedvére valót. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala is keresztülszeli Nemzeti Parkunkat. Szervezett gyalogos és elektromos kerékpár túráinkon túravezető segítségével is megismerhetitek ezt a csodás vidéket! Ragadjatok hát túrabakancsot és tartsatok velünk a tanösvényeken és túraútvonalakon!

Írta: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság