Kolbásszal vadásztak a barlangi futrinkára

2022.09.28.

A bogarat 20 éve fedezték fel, nemrégiben alaposabb vizsgálatnak vetették alá a fajt.

A barlangi életmód különleges alkalmazkodással jár, például számos barlangi állat elveszíti a látását, vagy épp a színeit. 2002-ben Spanyolország délkeleti részén, a Simarrón-II barlangban vették észre azt a futrinkát, amelynek vizsgálatából kiderült, a legközelebbi rokona észak-amerikai, ám a két csoport még a kréta időszak elején elkülönült. Az elkülönülésük ahhoz lehet köthető, ahogy az Ibériai-lemez levált a Pangea szuperkontinensről.

Mindez idáig mindössze 4 barlangból került elő, ezek mind a Sierra de Gádor hegységben vannak (ha valaki térképen szeretné elhelyezni, a hírhedt Almería-környéki, fóliasátrak millióitól kifehéredett terület északkeleti szomszédja a hely). A barlangok távolsága 8 km mindössze, azonban hatalmas magassági különbség (kb. 1000 méter) van köztük. A legtöbb bogarat a Simarrón-II barlangjában találták, viszonylag nagy létszámban.

Dalyat mirabilis nevű futrinka különleges módon alkalmazkodott a föld alatti életmódhoz, más barlanglakókhoz hasonlóan hiányoznak a szemei, ám a végtagjai megnyúltak. A környezete tulajdonságait és a bogár életét egy egy éven át tartó megfigyelési ciklusban tárták fel a szakemberek, amelyről a Subterranean Biology szakfolyóiratban számoltak be.

Tovább olvasom az eredeti cikket…