Újdonság a biológiai víztisztításban

2020.01.29.

A tiszta és egészséges vízért dolgoznak az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói. Egy új, eddig még soha nem alkalmazott szennyvíztisztítási technológia révén jelentősen javítható a felszíni vizek minősége.

Az ELTE Természettudományi Karának kutatói egyszerűen üzemeltethető, konténeres víztisztítási eljárást fejlesztettek ki, amely kistelepüléseken biztosítja a már biológiai úton megtisztított szennyvizek szerves mikroszennyezőinek eltávolítását és fertőtlenítését.

„Ilyen kombinált és ilyen elven nyugvó berendezés nincsen még egy” – mondta az M1 Kék bolygó című műsorában Dávid Bence biomérnök. „Minden szennyvíztisztító biológiai elven működik, ez ugyanis a leghatékonyabb. A szennyvízben fellelhető szerves és szervetlen anyagok eltávolításában segít a berendezés” – tette hozzá.

A fotó illusztráció – Fotó: Balogh Zoltán, MTI

A Záray Gyula vezette kutatás és a hozzá kapcsolódó víztisztító konténer főként a kisebb településeknek segíthet a szennyvíztisztításban. A technológia révén a leggyakoribb gyógyszerszennyeződéseket el lehet távolítani, egyebek mellett az antibiotikumokat, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket és a fájdalom- és gyulladáscsökkentőket.

„Egy hosszú lánc végén eljutunk oda, hogy a tisztított szennyvíz bekerül a felszíni vizekbe. Budapest vonzáskörzetében szerencsések vagyunk a Duna miatt, ahogy a Tisza partján élők is szerencsések, mert ott is három-négyszázszoros hígítással kell számolnunk. Ezzel szemben Magyarországon alapvető gond, hogy mintegy 3300 településünk van, ebből jelentős számú kistelepülés. A kistelepülések tisztítóinál utólagos technikát kell bevezetni a nagyon stabil gyógyszermolekulák eltávolítására” – mondta Záray Gyula, az ELTE Kémiai Intézetének professzora.

AZ IVÓVÍZELLÁTÁSBAN IS SEGÍTHET

„Mobil konténereket tervezünk (…). Ez a konténertípus lehelyezhető például egy fejlődő ország ásott kútjánál, és ezzel a rendszerrel a napi háromliteres fejenkénti vízigényt figyelembe véve naponta kétezer embernek megfelelő minőségű ivóvíz biztosítható” – tette hozzá Záray Gyula.

„Ez a konténer arra szolgál, hogy a már megtisztított, kiengedhető, mindenféle határértéknek megfelelő szennyvizet tovább tisztítsa, és így innovatív megoldást kínáljon nem a ma, hanem inkább a holnap problémájára, amikor majd azzal is foglalkozni kell, hogy a lakossági gyógyszerfogyasztás növekedése miatt ezek a gyógyszerek bizonyos határértékek felett már veszélyessé válhatnak” – jelentette ki Dávid Bence, az Inwatech Környezetvédelmi Kft. kutatója. „Az Egyesült Államokban és Kanadában például a különböző felszíni vizekben több mint száz gyógyszermaradványt detektálnak” – hangsúlyozta Záray.

Magyarországon durván húsz-harminc közé esik azoknak a gyógyszermaradvány-típusoknak a száma, amelyeket folyamatosan kimutatnak a kutatók a szennyvíztisztítókban.