Kezdhetünk hozzászokni a szélsőséges időjáráshoz

2019.08.30.

Nem az átlaghőmérsékletek emelkedésére, hanem a szélsőségek gyakoribbá válására kell felkészülni – figyelmeztetett az InfoRádió Aréna című műsorában Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. Ezzel együtt a Kárpát-medencében is felkészülhetünk a Nyugat-Európában idén nyáron tapasztalt forróságra. 

Nyugat-Európában az idei nyár rendkívül szélsőségesnek bizonyult, ami szerencsés módon Magyarországot kevéssé érintette. Azonban a 40 Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletek az évszázad második felére, de akár már a közepére átlagossá válhatnak a Kárpát-medencében is Ürge-Vorsatz Diána szerint.

A szakértő nem tartja szerencsésnek a különböző városok jövőbeni időjárásának összehasonlítását, mert azok csak az átlagokat taglalják, miközben a klímaváltozás ennél többről szól. Az éghajlatváltozás kapcsán nem az átlaghőmérsékletek növekedését, hanem a szélsőségek gyakoribbá válását tartja problémásnak:

Látható már, hogy a viharok, az áradások, a szélsőséges csapadékjelenségek egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak, ahogyan az aszályos időszakok is. Magyarországon egyre gyakrabban számíthatunk villámáradásokra és az ezekkel járó tűzesetekre.

Kóró a száraz, poros szántóföldön Hajdúszovát közelében 2019. április 4-én – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kutatóval készült interjúban a hulladék kérdése is szóba került. Ürge-Vorsatz Diána szerint már rövid távon is olyan gazdasági modell lenne szükséges, amely nem arról szól, hogy „még több cuccot adjunk el”, hanem a szolgáltatásokra összpontosít: nem a birtoklásé, hanem a közös használaté a jövő – példaként a Mol Bubit említette.

Az interjú teljes hosszában meghallgatható az Infostart oldalán.