A meteorológusok szerint az elmúlt napokban elkeserítő ütemben dőltek az időjárási rekordok Európa-szerte, nyolc országban is extrém meleg tapasztalható.

A legmelegebb januári napot legalább nyolc európai országban regisztrálták, köztük Lengyelországban, Dániában, Csehországban, Hollandiában, Fehéroroszországban, Litvániában és Lettországban – derült ki Maximiliano Herrera, a szélsőséges hőmérsékleteket követő klimatológus adataiból.

A lengyelországi Korbielówban a higanyszál elérte a 19 °C-ot – ezt a hőmérsékletet a sziléziai falu jobban megszokta inkább májusban – és 18 °C-kal meghaladja a januári éves átlag 1 °C-ot. A csehországi Javorníkban 19,6 Celsius fok volt, szemben az év ezen időszakában átlagosan 3 fokos hőmérséklettel.

Egy kis bepillantás a jövőbe, amelyben a tél egy néhány hónapos sivár, nyirkos és enyhe időszakra redukálódik, és kevés lesz a fagy, a jég vagy a hó.

A fehéroroszországi Vysokaje hőmérséklete általában nulla körül mozog ebben az évszakban. Vasárnap viszont 16,4 fokot ért el, ami 4,5 C-kal megdöntötte az ország korábbi januári rekordját. A kontinens más részein több ezer egyéni mérőállomáson dőltek meg helyi rekordok, december 31. és január 2. között csak Németországban közel 950-et döntöttek meg – mondta Herrera.

Fotó: unsplash.com / Gary Fultz

Észak-Spanyolország és Dél-Franciaország a tengerparti időjárásban sütkérezett, Bilbaóban 24,9 Celsius-fok volt a legmelegebb januári napon, és rekordok dőltek meg a kantábriai, asztúriai és a baszk régió állomásain is. Csupán Norvégia, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország és a Földközi-tenger délkeleti része nem tett közzé rekordot.

Ezt az európai történelem legszélsőségesebb eseményének tekinthetjük

– mondta Herrera.

„Vegyük a 2022. júliusi brit szélsőséges hőhullám esetét, és terjesszük ki ezt a nagyságrendet egy sokkal nagyobb területen, körülbelül 15 országot felölelve.” – tette hozzá.

Alex Burkill, a Met Office vezető meteorológusa egyetértett azzal, hogy valóban szélsőséges időjárási eseményről van szó. „Egy hatalmas területen rendkívüli hőség volt, ami őszintén szólva elképesztő” – mondta.

Burkill azt is elmondta, hogy az Afrika nyugati partjainál kialakult meleg légtömeg Portugáliából és Spanyolországból északkeletre vándorolt Európán keresztül, amelyet nagy nyomás húzott be a Földközi-tenger felett.

“Széles körben kiterjedt, Dániában, Csehországban, valamint jóformán egész Németországban rekordokat meghaladó hőmérsékletek voltak januárban” – mondta Burkill. „Azt is érdemes megjegyezni, hogy Dél-Angliában kivételesen meleg időnk volt. Ami a szilvesztert illeti, azt hiszem, hogy hét dél-angliai helyszín rögzítette a valaha volt legmelegebb szilvesztert.” – tette hozzá.

Scott Duncan meteorológus szerint Európa-szerte elképesztő a hőmérséklet. „Régóta fennálló rekordokat döntöttek meg nagy különbséggel több országban.” -mondta. Duncan hozzátette, hogy az okokat nehéz volt megállapítani, úgy tűnik a La Niña és a tengerfelszínek rendellenes melege játszott benne szerepet. „A fentiek közül azonban egyik sem új, szóval mitől volt szélsőséges a rekorddöntő státusz? Felmelegedő légkörünk és óceánjaink minden bizonnyal elősegítik a rekordok megdöntését.” – mondta.

Bill McGuire professzor, aki az éghajlat összeomlásának következményeiről írt, azt mondta, hogy a magas hőmérsékletek még rosszabbakat jelenthetnek. „A legaggasztóbb ebben az, hogy  ekkora a globális felmelegedés sebessége, de ez már nem is meglepő” – mondta. „Egy kis bepillantás a jövőbe, amelyben a tél egy néhány hónapos sivár, nyirkos és enyhe időszakra redukálódik, és kevés lesz a fagy, a jég vagy a hó.”