Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban

2022.06.07.

A Bázeli Egyetemen dolgozó kutatócsoport az 1984 és 2021 között az űrből készített felvételeket elemezték. A növényzet erős növekedése mellett 1700 méter felett a hótakaró kicsi, de mérhető csökkenését is felfedezték. A tudósokat a kizöldülés mértéke lepte meg leginkább.

Az űrből készült felvételeken látható, hogy jelentősen zöldebbé vált az Alpok hegyvonulata – állapították meg tanulmányukban a Sabine Rumpf ökológus által vezetett osztrák és svájci tudósok.

A kutatók számítottak a felmelegedés hatásaira, de egyikük se várta, hogy ilyen jelentős és kiterjedt lesz a zöldülés.

A klímaváltozás következtében az Északi-sarkvidék növényzetének erős növekedését már dokumentálták. A Franciaországtól Ausztriáig terjedő alpesi régióról azonban még nem készült átfogó elemzés – közölték a tudósok.

Kilátás a svájci Alpokra, a Pischahorntól a Plattenhörner nevű csúcsok felé – Fotó: Sabine Rumpf

Kimutatták, hogy az alsóbb régiók klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényei új területet nőttek be a vizsgált időszakban. Ezenkívül a vegetáció sűrűbb lett, a növények magasabbra nőnek a műholdfelvételek szerint.

Az 1700 méter feletti alpesi területeknek csak egy százalékán csökken a növényzet. A zöldebb hegyvidék kevesebb napsugárzást ver vissza, mint a hó, így a klíma további melegedéséhez vezet. Ezek a változások felborítják az alpesi rendszert, ami fokozza a föld- és sárcsuszamlások esélyét, negatívan hat a turizmusra és a hó- és jégmennyiségtől függő ivóvízellátásra.