Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki eljárást

2019.08.10.

Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki alternatív energiaforrások igénybevételével működő reaktort. A technológia lehetővé teheti, hogy a szén-dioxidot még azt megelőzően lehessen hasznos anyaggá alakítani, mielőtt az a levegőbe kerülne.

A reaktort a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a ThalesNano Zrt. mérnökeivel együttműködve dolgozták ki. Mint kiderült, Janáky Csaba, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar munkatársa és kutatócsoportja célja olyan ipari méretben is alkalmazható megoldás kifejlesztése, amely a szén-dioxidot még azt megelőzően hasznos anyaggá alakítja, mielőtt az a levegőbe kerülne.

Eltérő, hogy egy-egy katalizátoron milyen sebességgel lehet átalakítani a szén-dioxidot, és hogy a segítségével a vízből milyen gyorsan lehet hidrogént előállítani. A szegedi kutatók kiderítették:

nem csupán a katalizátor aktivitása különbözik, hanem az is, hogy milyen e két folyamat sebességének egymáshoz viszonyított aránya.

Fontos áttörést ért el Jánky Csaba és kutatócsapata – Fotó: u-szeged.hu

Az olcsó, nagy mennyiségben és könnyen előállítható nitrogénnel adalékolt szenek katalizátorcsaládra fókuszált szegedi kísérletek bizonyították: a sima felületű katalizátoron döntően hidrogén fejlődött, a lyukacsos felületű elektródon döntően szén-dioxid redukálódott. Gyakorlati szempontból ez azért fontos, mert a porozitás változtatásával javítható a különböző katalizátorok aktivitása, vagyis növelhető a szén-dioxid-hasznosítás teljesítménye.

A szakemberek hidrogénfejlesztésre és a szén-dioxid átalakítására nemcsak katalizátorokat és katalizátor- előállítási módszereket fejlesztettek, hanem elkészítették azokat a laboratóriumi szinten már kiválóan működő cellákat is, amelyek a későbbi méretnövelés alapját képezik.

A kutatók tanulmányukban két termék létrehozásának elveit írták le: az egyik a sok vegyipari folyamat kiindulási anyagául szolgáló szintézisgáz, a másik az etilén, amely a petrolkémia és a műanyagipar fontos alapanyaga. Az SZTE kutatói és ThalesNano Zrt. mérnökei által közösen kidolgozott módszer előnye, hogy a különleges cellába tett katalizátortól függően más, az értékláncba illő vegyipari vagy tüzelőanyag is előállítható szén-dioxidból, az ipari partner igényei alapján.