Jön a Canon EOS 1D X Mark III

2020.01.06.

Már a küszöbön van a Canon EOS 1D X mark III bejelentése és kiderült néhány érdekesség is. Még jobb autofókusz, új fájlformátum és gyorsabb transzmitter érkezik!

A Canon professzionális kamerájáról először 2019 októberében adtak hírt, és nem is volt kérdéses, hogy a 2020-as, olimpiai évre meg kell érkeznie a végleges bejelentésnek is, és természetesen magának a gépnek is az üzletekbe.

Az EOS 1D X mark III teljesen új fejlesztésű CMOS szenzorral érkezik, amelyen PDAF pixelek is találhatók, így nem csak hagyományos, optikai keresős módban, hanem élőkép mellett is ultragyors lehet az autofókusz. A képfeldolgozást a kettős DIGIC 9 processzor biztosítja és újdonság, hogy a hagyományos RAW és JPEG formátumok mellett megjelenik a HEIF is. Ez lényeges előrelépés a már igencsak régi JPEG-hez képest, az új formátum ugyanis több mint kétszer annyi információt képes tárolni azonos fájlméretben, ami egyfelől jobb minőségű tömörített fotókat hozhat, de ha épp memóriakártyából van kevés, akkor azonos területen jóval több kép elhelyezésére is lehetőséget ad. A fotók és videók CFExpress kártyára kerülnek, ebből két darab rakható a kamerába.

canon eos 1d x mark iii

A felbontás 20 megapixel lesz, a sorozatfelvétel pedig 16 kép/s, ami különlegesen magas érték, tekintve, hogy ezt folyamatos élességállítás és optikai kereső mellett tudja majd az EOS 1D X mark III. Ha ennél többre van szükség, akkor ott van az élőképes mód, amelyben nem kell a tükör mozgatására plusz időt szánni. Az élőképes sorozatfelvétel így 20 kép/s lehet, ez is folyamatos autofókusszal értendő. A pufferbe több, mint 1000 darab RAW kép fér, ami a legtöbb felhasználó számára több is, mint elegendő.

Az új profi gép videóban is erősít. 4K felbontás és 60p képismétlés mellett akár 10-bites 4:2:2-es Canon Log formátumú videó is készíthető, sőt, maximum 5,6K felbontású RAW rögzítés és választható. Az előzetes adatok szerint a maximális, 60p-s 4K és az 5,6K felbontásokban nem lesz használható a folyamatos fázisdetektoros AF, de a kisebb képismétlésű vagy kisebb felbontású módokban igen. Természetesen nem kell croppal számolni a 4K-s rögzítésnél, így teljesen kihasználható az objektívek látószöge.

canon eos 1d x mark iiiA csatlakoztatási lehetőségek tovább bővülnek, a beépített WiFi modult Bluetooth Low-energy (BLE) és GPS-vevő egészíti ki. A legnagyobb adatátviteli sebességet a beépített vezetékes Ethernet csatlakozón át érhetjük el, de a teljesen új WFT-E9 vezeték nélküli transzmitter is jelentős sebességbeli előrelépést hoz az 1D X mark II-höz képest. Javítottak az energiahatékonyságon is, az új váz több felvételt képes elkészíteni ugyanolyan (LP-E1) akku használatával, mint az elődje.

canon eos 1d x mark iii

Az EOS-1D X Mark II természetesen továbbra is hozza a különleges időjárásálló szigeteléseket, a masszív magnéziumvázat és a szokásos ergonómiát, a megvilágított kezelőszervekkel. Újdonság azonban, hogy magába az AF-ON gombba is beépítettek egy mezőválasztó joysticket, így már az az apró mozdulat sem vesz el értékes időt a fotóstól, ími az ujját a gép hátoldalán az egyik pontról a másikra helyezi.

A Canon EOS 1D X mark III ára várhatóan 6500 USD lesz.

Írta: Szalay Gábor