Jelölőgyűrűt kaptak a dévaványai kerecsenfiókák

2020.06.13.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén hosszú évek óta gyakorlat, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai jelölőgyűrűkkel látják el a kerecsensólyom fiókákat.

Idén a térségben hat pár kerecsensólyom költött. Egy fészket nem tudtunk megközelíteni, egyben pedig a tojások még kelésben voltak, ezért négy fészekben tudtuk elvégezni a gyűrűzést.

A legnagyobb fészekalj ötfiókás volt, egyben négy, kettőben pedig három pelyhes apróságot találtunk, így összesen 15 fiatal madár lábára került fel az alumínium gyűrű. A jelölés alkalmával a szakemberek különböző adatokat is rögzítettek: a fiókák méreteit, korukat, ivarukat. Egészségi állapotukat szintén megvizsgálta.

A gyűrűzés előtt néhány nappal az egyik fészket át kellett helyeznünk, ugyanis a kerecsensólyom-pár egy meglehetősen kisméretű ölyvfészekben költött. Mivel öt fiókájuk kelt ki, így azok már nem fértek el a fészekben, s ketten kiestek belőle. Igazgatóságunk munkatársai szerencsére hamar rájuk találtak, megmelegítették és megetették őket. Később, a három másik fiókával együtt egy közeli fán lévő műfészekbe helyezték át őket. A szülők hamar rájuk találtak, elfogadták az új fészket, szorgalmasan etetik fiókáikat, így most már az egész sólyomcsalád biztonságban van.

A fotókat Szegedi Fruzsina készítette.