Javában zajlik a szalakóták költése

2022.06.30.

A Körös-Maros Nemzeti Park más tájaihoz hasonlóan a Kígyósi-pusztán is javában zajlik a szalakóták költése. A fiókák zöme várhatóan július első felében repül ki.

Mivel a szalakóták viszonylag későn, április végén, május elején térnek vissza afrikai telelőhelyeikről, így költésük csak május végén kezdődik. A visszatéréshez hasonlóan a tojásrakás is elhúzódó. Vannak párok, melyek már május végén, mások csak június közepén kezdik meg a költést.

Fotó: Marik Pál

A legkorábban tojást rakó szalakóták fiókái már június közepén röpképessé válnak, a kirepülések zöme azonban július első két hetében zajlik. Néhány késői fióka csak július második felében repül ki.

A Kígyósi-pusztán a korábbi évekhez hasonlóan idén is sokfelé látunk szalakótát, valószínűleg nincs számottevő elmozdulás az állományban. Mintegy 80 darab mesterséges odú van kinn a területen, a szalakóták többsége ezekben költ. Mindössze néhányan rakták le tojásaikat pusztai öreg fákban, jellemzően zöld küllők odújában. A kígyósi költőpárok száma évek óta 60 körül mozog.

A cikk borítóképét készítette: Benkő Erika (Szerelem)