Nyírt gyepek helyett virágos réteket szeretnének Hosszúhetényben

2019.07.30.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Tóth Judit, Fotók: Adobe Stock, Pictorial Meadows

A Mecsekben fekvő faluban hamarosan virágos rétek borítják majd a köztereket és az utak menti területeket. Angliában már nagy népszerűségnek örvend a „vadvirágos mozgalom”, most Hosszúhetényben készülnek hasonlóra.

A Pécstől 15 km-re fekvő faluban civil kezdeményezésre vadvirágmag-gyűjtésbe kezdtek. A magokat ősszel a lakosokkal és az önkormányzattal történő egyeztetés után a falu közterületein és a környező utak mentén szeretnék majd kiszórni.

Ha az ország útjait járjuk, a legtöbb helyen vagy milliméteresre nyírt gyepet vagy gazos útszéleket találunk. De képzeljük csak el, mennyivel szebb lenne vadvirágos rétek között autózni, ami nemcsak látványnak szép, de természetvédelmi szempontból is nagyon hasznos. Ahogy arról korábbi cikkünkben mi is írtunk, Angliában már valódi mozgalommá vált a közutakat szegélyező területek mezei virágokkal való beültetése.

Korunk egyik legnagyobb globális problémája a biodiverzitás, a fajok sokszínűségének csökkenése, ami például a rovarvilágot is érinti. A rovarfajok harmada már most veszélyeztetett, és egyes kutatók szerint, ha nem lépünk valamit védelmük érdekében, a rovarok már a század végére eltűnhetnek.

A vadvirágos útszegélyek kiváló táplálkozóhelyet jelentenek a méhek, lepkék és egyéb rovarfajok számára, ráadásul mivel ezeket a területeket a füves szegélyekkel ellentétben nem kell gyakran nyírni, költségmegtakarítást is jelenthetnek az önkormányzatok számára.

„Több célunk van a kezdeményezéssel. Egyrészt szeretnénk, ha a mezei virágokkal is bővíthetnénk a falu turisztikai kínálatát, másrészt közösségi összefogás jönne létre a maggyűjtés által, harmadrészt pedig a környezet védelméhez és a természeti neveléshez is hozzájárulunk ebben a formában” – mondta Pető Sándor, a program egyik ötletgazdája a PécsMa.hu internetes portálnak.

Hosszúhetényben most mezeivirágmag-gyűjtést hirdettek, arra kérik a lakosokat, hogy felcimkézett vászonzacskóban adják le a gyűjtött magokat, de arra ügyeljenek, hogy ne szedjék össze az összes magot, hogy a gyűjtési helyeken is legyen virág jövőre. Kíváncsian várjuk a hosszúhetényi tavaszt, és reméljük, hamarosan egyre több hazai településen láthatunk majd vadvirágos réteket.