Így táplálja a sivatagi por a fitoplanktont

2023.05.18.

Feltárták, hogy végül is mennyivel járul hozzá bolygónk tengeri élővilágához és a légköri egyensúlyhoz a sivatagi eredetű por.

Az elmúlt évtizedekben számtalan olyan alkalmat figyelhettek meg a kutatók, amelyek során valamilyen természetes eredetű porszerű anyag az óceánba jutva elősegítette az ottani élővilág, elsősorban az algák virágzását. Ilyen anyagok lehetnek vulkáni hamu, gleccserliszt (a gleccserek által „bedarált” kőzetek pora), erdőtüzekből származó korom, vagy épp sivatagi por. Azonban e nagy léptékű eseményeken túl van egy állandó, ám kisebb, kevésbé feltűnően áramló portömeg is, ami a sivatagokból az óceánba jut s elősegíti a fitoplankton növekedését, számol be az Earth Observatory. (A kutatást illusztráló 2011-ben készült felvételen a Vizcayai-öböl feletti por tömegét figyelhetjük meg.)

Egy nemrégiben, a Science folyóiratban publikált kutatás eredménye szerint e „háttérben” zajló eseménynek rendkívül fontos szerepe van még a légköri szén-dioxid mennyiségének szabályozásában is. Eddig is tudtuk, hogy a por szerepe a fitoplankton életében fontos, azonban arra csak a most elvégzett felmérésből derült fény, hogy voltaképp mennyire.

Tovább az eredeti cikkre…