Idén a szokásosnál jóval több a mételyfű a Kis-Sárréten

2020.08.20.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének egyik fontos botanikai értéke a mételyfű. Idén a kora nyári sok csapadéknak köszönhetően a szokásosnál is nagyobb tömegben fordul elő.

Először 1997-ben sikerült megtalálni a mételyfű egy nagyobb állományát a Biharugra melletti úgynevezett Disznólegelőn. Régi vályogvető gödrök legeltetett iszaptársulásában fordult elő, de sajnos a legeltetés felhagyásával eltűnt a területről.

Ebből is látszik, hogy egy érzékeny, sajátos környezeti igényű növényről van szó, amely nem igazán tűri a konkurenciát, viszont kifejezetten igényli az erőteljes taposást. Vetélytársak nélkül maradva akár tömegesen is megjelenhet sekély vizekben és azok parti zónájában.

Szárazföldi és vízi alakja egyaránt ismert. Gyakorlatilag egy négylevelű lóherére emlékeztető növényke, amely vízi formájában kisebb, szárazföldi formájában nagyobb leveleket fejleszt.

A 2016-ban, Molnár Ábel kutató által felfedezett körösnagyharsányi állomány országosan is nagy jelentőségű. Egy szürkemarhák által erőteljesen legeltetett és taposott széles, sekélymedrű csatornaszakaszon évek óta rendszeresen megjelenik. A kora nyári jelentős csapadék kedvezett fejlődésének, így nagy tömegben, hosszú szakaszon gyönyörködhetünk vízi és szárazföldi formájában egyaránt. A terület (az úgynevezett Miska-rét egy zugáról van szó), Natura 2000-es oltalom alatt áll.

A mételyfű nemcsak speciális környezeti igénye, hanem vegyszerérzékenysége miatt is rendkívül ritka. Országosan körülbelül egy tucat állománya ismert. Az 1950-es években még a rizsföldeken többfelé előfordult, de a rizstermesztés visszaszorulásával és a rizskultúrák vegyszeres gyomirtásának elterjedésével ezekről az élőhelyekről eltűnt. Megőrzése és az állomány fenntartása a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egyik fontos feladata.

Fotó: Biró István

Fotó: Biró István