Hogyan világít a szentjánosbogár az Alcsúti Arbortéumban?

2024.06.19.

Elkezdődött a szentjánosbogár-rajzás az Alcsúti Arborétumban, így csodálatos élményben lehet része mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak Alcsútra, illetve bármelyik hazai arborétumunkba, ahol megfigyelhető a világító bogarak tánca.

Az Alcsúti Arborétumban még pár napig láthatják a látogatók a szentjánosbogarak különleges táncát. Az időpont azonban bogár- és időjárásfüggő, így érdemes nyomon követni az arborétum weboldalán közzétett legfrissebb információkat. A rajzás ideje alatt mindennap (hétköznap is) indulnak szakvezetések a következő időpontokban: 20.30, 20.45, 21.00. A szakvezetés hossza körülbelül 1-1,5 óra.

Az Arborétumba 21:00-ig egyéni látogatóként, szakvezetés nélkül is be lehet menni és a jegyár ebben az esetben sem változik. További információk az Alcsúti Arborétum weboldalán érhetőek el.

A természet szeszélyes parancsának engedelmeskedve idén hamarabb szerelemesek a szentjánosbogarak, így országszerte is megkezdődtek a szentjánosbogár-séták. Hazánk Történeti Kertjeiben, Arborétumaiban, Botanikus Kertjeiben és Nemzeti Parkjaiban szervezett Szentjánosbogár-séták helyszínei közül idén is kiválaszthatja mindenki a számára legmegfelelőbbet.

Az esti séták időtartama nagyjából 1,5 órára tervezett. Az indulás minden nap 20:30-kor, a gyülekező 20:00-tól kezdődik. A tájékoztatás szerint a létszámlimit miatt a jegyek csak korlátozott számban válthatók, így a rajzási időszak vezetett túráira az online regisztráció és jegyvásárlás a Bogármester weboldalon, az adott helyszín kiválasztásával lehetséges. (Kizárólag online módon és előzetesen.)

A helyszínek listája és a további részletek a Bogármester weboldalon érhetőek el.

Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

A cikk borítóképét készítette: Adorján Gábor (Szentjánosbogár rajzás)

Forrás Greendex