Univerzális és sokoldalú Micro 4/3 szenzoros 4K kamerát készített a Panasonic, amely számos profi tulajdonsággal rendelkezik, mégis könnyen kezelhető.

Az amatőr és a professzionális videózás közti határvonal már régóta elmosódóban van, a DSLR-videózás megjelenése óta számtalan érdekes eszköz készült. Olyanok, amelyek kis befektetéssel is remek képminőséget adnak az amatőr, hobbista vagy kis költségvetésből dolgozó felhasználóknak, de olyanok is, amelyeket akár szuperprodukciókban is alkalmaznak, mert a profi eszközökhöz képest nagyon kicsik, könnyűk és olcsók. A Panasonic a BGH-1-el most olyan eszközt épített, amelynek alapképességei nagyon hasonlóak a GH5S kameráéhoz, de modulárisan körbeépíthető, így hihetetlen sok felhasználási lehetőséget tartogat. Bármilyen Micro 4/3 rendszerű objektív használható hozzá, a profi videós eszközöktől eltérően rendelkezik autofókusszal és arckövető élességállítással is. Extraként pedig olyan funkciókat hoz, mint amilyen tényleg csak többmilliós kamerákban elérhető SDI-kimenet, Genlock-bemenet, vagy az Ethernet portos táplálás és távvezérlés.

Panasonic Lumix DC-BGH1

Videós képességek

A formája miatt box-kamerának is nevezett eszköz lelke a Micro 4/3 (MFT) formátumú 10,2 megapixeles szenzor, amely 4K videófelbontást nyújt. A viszonylag alacsony pixelszámnak köszönhetően alacsonyan marad a zajszint és megnő a dinamikaátfogás. Ráadásul a Dual Native ISO, azaz multigain rendszerű szenzor több érzékenységen is a legjobb teljesítményét képes nyújtani.

A kamerán nem találunk sem elektronikus keresőt, sem képernyőt, menükezelő és Fn gombokat azonban igen. A menük használatához így mindenképp külső megjelenítőt kell csatlakoztatnunk például a HDMI kimenetre. Aki használt már bármilyen Panasonic fényképezőgépet vagy kamerát, annak ismerős lesz a menürendszer és a kezelés. Alapvető szolgáltatásokban és beállításokban a GH5S-éhez hasonló készletet kapunk, de plusz extra a 10 bites színmélységű 4K/60p felvételi mód. Az utómunkára optimalizált Vlog-L gammabeállítással a GH5S-ét meghaladó dinamika érhető el. A  4K felvétel maximum 60p képismétléssel és 4:2:0 színmintavételezéssel készülhet, de 4K/30p-ben 4:2:2 is elérhető. Természetesen kisebb felbontásban magasabb is lehet a sebesség, így full-HD-ben akár 240 kép/s is rendelkezésre áll. Az igazi szélesvásznú felvételek érdekében beépített funkcióként kapjuk az anamorfikus lencsék támogatását, így korrigált előnézeti vagy visszajátszási kép érkezik a HDMI vagy az SDI kimeneten.

Széles körű csatlakoztathatóság

A profi világban alkalmazott 3G-SDI kimeneten akár HDMI kimenettel párhuzamosan is hozzáférhető a jelfolyam, így a HDMI-re kontrollmonitor köthető, közben az alacsonyabb látenciájú SDI-csatolón továbbvezethető a jel egy switcherbe, és élőben is biztosítható például a megfelelő kép-hang szinkron. Közben természetesen a beépített dupla UHS-II SDXC aljzatba helyezett kártyákra is rögzíthető a felvétel. A szinkronitásra egyébként is fontos tényezőként tekintettek a Panasonic fejlesztői, ugyanis a nem csak a Timecode ki- és bemenet található a készüléken, hanem Genlock bemenet is. Míg a Timecode szinkron segítségével biztosítható, hogy többkamerás felvétel esetén mindegyiken szinkronban fusson a Timecode, megkönnyítendő az utómunkát, az ennél jóval pontosabb Genlock képes magát a képváltást is pontosan szinkronizálni több kameránál is, egy központi jelgenerátor segítségével.

Panasonic Lumix DC-BGH1A kimenetek és rögzítési lehetőségek adják az univerzális felhasználás kulcsát. Az SD-kártyás rögzítés az amatőr-félprofi filmkészítő és tartalomgyártó gyakorlatban jön jól, a HDMI kimenetre egyaránt köthető kontrollmonitor és HDMI rögzítő, az SDI képkimenet pedig a professzionális broadcast- és stúdiógyakorlatban lehet szükség.

Ugyanígy univerzálisak a távvezérlési lehetőségek is. Ha használunk egy szokásos 5 vagy 7 colos kontrollmonitort, akkor a kamera kezelőszerveivel minden opció elérhető a könnyen kezelhető menün keresztül. A beépített WiFi csatoló segítségével a Lumix Sync iOS vagy Android App is csatlakozhat a kamerához, távvezérlési lehetőséget nyújtva. Egy szinttel feljebb lépve használhatjuk akár az USB 3 portot, akár az Ethernet portot is távvezérléshez. Ilyenkor Windows vagy MacOS számítógépről vezérelhetünk akár 12 darab kamerát is egyszerre a Panasonic alkalmazásával.

Panasonic Lumix DC-BGH1Ugyanilyen sokrétűek a tápellátási lehetőségek is. A kamera hátulján a Panasonic kameráknál használatos, de mára szinte világszabvánnyá vált VW-VB akkukhoz találunk csatlakozót. Ebből akár 86 Wh kapacitású is elérhető. Az USB 3 alzat PD (Power Delivery) kompatiblis, így ezen keresztül is elláthetjuk energiával s készüléket, egyáltalán nem általános viszont, hogy az Ethernet csatoló is kompatibilis a PoE azaz a Power Over Ethernet szabvánnyal, így sok esetben nem kell kiépíteni önálló tápellátást egy nehezen hozzáférhető helyen. Megoldható az egész egy PoE kompatibilis switch használatával, vagy egy megfelelő tápfeladóval. Negyedik lehetőségként külön tápcsatlakozót is találunk a kamerán, a gyári csomagban pedig kapunk egy hozzá tartozó tápegységet.

Panasonic Lumix DC-BGH1Mindezek mellett fülhallgató és mikrofonkimenetet és vezetékes távvezérlő bemenetet kapunk még, valamit egy vakupapucsot, amely kissé furcsán mutat egy teljesen videózásra fejlesztett kamerán. Ez persze nem vaku csatlakoztatására szolgál, hanem ide illeszthető a GH-kamerákkal videózók által jól ismert és kedvelt DMW-XLR1 egység, amelybe két XLR-mikrofon csatlakoztatható és amely a kamera áramforrásából biztosítja a mikrofonok tápellátását.

Panasonic Lumix DC-BGH1

Univerzális és flexibilis

A szinte szabályos kocka alakú kamerán összesen 11 darab állványmenet található, így bármilyen komplex riggel körbeépíthető. A legfontosabb azonban, hogy a szolgáltatásaihoz és képességeihez mérten nagyon is kicsi és könnyű, így akár egy hosszú crane végén, akár egy gimbal fejen, akár egy drónra rögzítve jól használható. Egy képernyővel kiegészítve pedig akár kézből vagy egy egyszerű állványról is lehet vele videózni. Erre a felhasználásra is gondoltak a Panasonicnál, mert összesen négy Fn gonbot találunk kívül, a cég más kameráiból ismerős Q menüben pedig elhelyezhetjük a gyakran használt funkciókat. A felhasználási lehetőségek szinte határtalanok, a jelenlegi Covid-19 járvány idején pedig különösen értékes egy olyan univerzális eszköz, amellyel könnyen és gyorsan, mégis professzionális minőségben lehet tartalmat rögzíteni és streamelni. A gyártó ráadásul a következő firmwarefrissítésben lehetővé teszi majd az Ethernet porton keresztüli közvetlen RTMP streamelést is, így még könnyebben, külső eszközök nélkül is lehetővé válik a külső helyszínekről való stream közvetítés. Szintén várható hozzá egy SDK (Software Development Kit) megjelenése, amellyel USB porton át nyílik egyedileg programozott széles körű távvezérlési lehetőség, így a kamera egyedi igényekhez, például ipari, kutatási vagy speciális területeken is vonzó lehet.

Panasonic Lumix DC-BGH1

Összefoglalás

A Panasonic BGH-1 legnagyobb erőssége, hogy jó érzékkel válogatták össze bele az amatőr kamerákból ismerős kényelmi funkciókat és a professzionális eszközökre jellemző felső kategóriás szolgáltatásokat. A 4/3 colos érzékelő kis építési méretet tesz lehetővé, az objektívválaszték szinte korlátlan, az aktív hűtésű, de teljesen hangtalanul működő rendszer pedig biztosítja a túlmelegedésmentes működést, korlátlan felvételi időn át. A professzionális szinkroneszközöknek és széles körű csatlakoztathatóságnak köszönhetően olyan többkamerás rendszerekben is megállja a helyét, amelyekben kiemelten fontos az időzítés, például 3D/VR felvételek készítésénél vagy élő stream/brodcast közvetítéseknél. A másik oldalról nézve pedig használata egyáltalán nem bonyolultabb, mint bármelyik GH-kameráé, az arckövető autofókusz és az automata módok azok számára is jó megoldást adnak, akik nem mozognak otthonosan a profi világban megszokott manuális beállítások között, az SD-kártyás rögzítés pedig drága külső eszközök nélkül is lehetővé teszi a felvételt.

A Panasonic BGH-1 így igazi összekötő kapocs a profi és félprofi/amatőr világ között, mert minkét felhasználásban tud értékes pluszt adni a jelenleg elérhető más eszközökhöz képest. Jelentős előny továbbá, hogy a szenzor és a képfeldolgozás nagyrészt a cég már létező Micro 4/3-os kameratechnológiájára épül, így az eszköz ára egyáltalán nem magas, a többi, hasonlóan univerzális profi kamerához mérten.

Írta: Szalay Gábor