Hogyan is áll a klímaváltozás elleni küzdelem?

2019.09.04.

A párizsi egyezmény keretében már 195 ország kötelezte el magát a klímaváltozás megállításáért folytatott küzdelem mellett. De valójában mennyire készültek fel az egyes államok a várható fenyegetettségre, a globális felmelegedés elleni összefogásra vagy éppen a károsanyag-kibocsátás mérséklésére?

A KPMG tanulmányában egyetlen mérőszámmal, a CRI-vel (change readiness index – index a változásra való felkészültségről) rangsorolta, hogy az egyes országok mennyire állnak készen a klímaváltozással kapcsolatos kihívások megválaszolására – számolt be a Portfolio.

A felmérésben részt vevő tudományos, gazdasági és társadalmi szervezetek részéről átadott adatokat 3 kategóriában összesítette, azt vizsgálták, hogy egy adott országban az állam, a vállalatok és a magánszféra mennyire hatékonyan képes reagálni a változásokra.

Egyetlen értékkel nehéz egy állam felkészültségét kifejezni, így különböző mérőszámokat hoztak létre: vizsgálták például a kormányzatok tervezési és előrejelzési képességét, a bürokrácia és az adminisztráció korszerűségét, a környezetvédelmi szabályozásukat. A vállalati szférában egyebek mellett a gazdaság nyitottságára, a technológia fejlettségére és az innovációképességre fókuszáltak, a lakosság és a civil szféra körében pedig az emberi jogokkal kapcsolatos felelősség, az egészséges életmód vagy éppen az egyéni szintű fenntarthatóság fontosságát értékelték.

Fotó: shutterstock.com

A 2019-es lista éllovasai között elsősorban olyan államokat látunk, amelyek rendre élen végeznek a globális rangsorokban. Svájc, Szingapúr és Dánia lettek dobogósok, őket további észak-európai államok követik.

A vállalati és a civil szféra teljesítménye alapján a vizsgált országok első harmadába sorolhatók a magyarok, míg a kormányzat felkészültsége valamivel a 140 ország átlaga felett van – ezzel Magyarország a 48. a listában.

Joggal feltételezzük, hogy egy adott ország gazdasági lehetőségei meghatározzák a felkészültséget, a tanulmányból az is kiderül, hogy a jövedelmi helyzetükhöz képest mely országok teljesítettek jobban vagy rosszabbul. A GDP-jükhöz képest is kiugróan jók között van Svájc, Dánia, Svédország, Új-Zéland és talán némi meglepetésre Ruanda.

Ugyanakkor nagyon erős az összefüggés a politikai bizonytalanság és a klímaváltozással kapcsolatos felkészületlenség között, Latin-Amerikában Haiti, Észak-Afrikában Líbia, Ázsiában Afganisztán végzett a legrosszabb helyen.