A decemberi időszak évek óta kedvez a hidegpárna kialakulásának, az idei szezon azonban minden várakozásunkat felülmúlta, hiszen kisebb megszakításokkal november végétől egészen karácsonyig jelen volt a zúzmarás ködfelhő. Az anticiklonális helyzetben ilyenkor jellemző leszálló légmozgások eseménytelen időjárást eredményeznek az országban. Ám míg odalent szürke, párás légtömeg tölti be a tájat, a hegyekben – néhány száz méterrel feljebb – minden megváltozik.

Az elmúlt hetekben 700 métertől kezdve hatalmas zúzmarát öltöttek a fák, a hegygerincek és lényegében minden felület. A legmagasabb csúcsok pedig mint szigetek vagy hajótestek bukkantak fel a vacogtató felhőtengerből, ahol lenyűgöző, napos panoráma és magasabb hőmérséklet fogadott (hőmérsékleti inverzió). A hidegpárna felső részén néhány légköroptikai jelenség, a ritkán látott ködszivárvány és a brockeni kísértet is kialakulhat, ha éppen mögöttünk van a Nap és közben jó rálátásunk van a ködfelhőre.

A sűrű fagyos ködből születik a zúzmara, ami napról-napra egyre vastagabbra hízik, majd a szellőtől és saját tömegétől fogva szépen lepottyan, összefüggő fehér szilánkos réteget létrehozva a talajon. A látványos, extra vastag zúzmara újraképződése egészen a hidegpárna jelenség végéig folyamatos. Mintha egy fagyasztóban mozognák odafent, bámulatos világot nyújtva a kirándulóknak és a fotósoknak.

Az elmúlt egy hónapban hét alkalommal másztam meg a Magas-Börzsöny főgerincét Nagy-Hideg-hegy és Csóványos között, ahol a legszebb és leghatalmasabb vén fák terpeszkednek. Fehérre fagyott karjaik és hatalmas zúzmaraszoknyájuk látványa örökre belém fagyott. Az utolsó napokban a felkerekedő szélnek köszönhetően sosem látott méretűre nőtt a zúzmara, balesetveszélyes helyzetet teremtve odafent: a fagyos függönyök és fürtök között ballagva törtek az ágak, dőltek a fák. Csaknem húsz éve járok fel a fagyasztóba és a felhők fölé ilyenkor, de ekkora összefüggő réteget még nem láttam. Szerencsére ez a kellemetlen állapot két-három napig tartott, majd egy melegfront érzekésével hamar leolvadt az egész.

A ködfelhő szerelmeseiként várjuk a következőt, remélhetőleg januárban ismét megfagyhatunk a magasabb hegygerinceken.

 Írta, és a képeket készítette: Potyó Imre természetfotós