Három év után végre megtalálták a mecseki rétisaspár fészkét

2019.10.24.

Megtalálták annak a rétisaspárnak a fészkét, amely három éve tűnt fel a Mecsekben. A rétisas Magyarország legnagyobb testű ragadozó madara. Fokozottan védett faj, eszmei értéke egymillió forint. A mecseki fészek körül most védőgyűrűt hoznak létre, ami három hektár erdőt ment meg a kivágástól.

A fokozottan védett madárfajba tartozó rétisaspár fészkének a felkutatását elsősorban a védelmi tevékenység indokolta, illetve az, hogy nyomon tudják követni a költésüket – erősítette meg Völgyi Sándor, a Duna–Dráva Nemzeti Park mecseki tájegységének természetvédelmi őre az InfoRádiónak. Magyarország legnagyobb rétisasállománya a mecseki tájegység területén költ,

a mintegy 300 párból 50 Baranya megyében található.

A rétisas Magyarország legnagyobb ragadozó madara. A szárnyfesztávolsága repülés közben a 2 métert is meghaladja. Fő vadászterülete a vizes területek, tápláléka döntő részét vízi szárnyasok és halak teszik ki, a téli időszakban viszont dögöket is fogyaszt, vagyis a természetben működő „takarító személyzet” tagja.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A nagytestű ragadozó madarak költési időszaka igen hosszú, ami a rétisasnál januárban kezdődik az udvarlással és a fészek rendbetételével, amit sokáig használnak. Gyakran már februárban vannak tojások, a kikelt fiókák pedig júniusig a fészekben tartózkodnak, mire elérik a kellő fejlettségi állapotot a kirepüléshez.

A rétisasokra természetes veszélyek közé tartozik, hogy más ragadozómadarak vagy a nyestek elpusztíthatják a még védekezésképtelen fiókákat a fészekben, vagy adódhat olyan extrém időjárási körülmény, ami végzetes lehet számukra, ugyanakkor mindezek részei azon ökológiai rendszernek, amelyben élnek.

A probléma mindig az emberből indul ki

– emelte ki a természetvédelmi őr. A Magyarország szinte valamennyi területén meglévő gazdálkodási tevékenység a rétisasokat is veszélyezteti. Ezért van szükség arra, hogy a természetvédők mindig egyeztessenek a gazdálkodóval a költőhely, a fészek védelméről. Adott esetben a hatóság dönthet a környéket érintő korlátozásokról.

A most felfedezett fészek 100 méter sugarú körében tilos lesz a favágás, amivel garantálható, hogy egy körülbelül 3 hektáros erdőterület hosszú távon fenn tudjon maradni, költési időszakban pedig 400 méter sugarú körben minden munkavégzést megtiltanak.

A cikk borítóképét készítette: Lóki Csaba („Hajnali zaklató„)