Génmutációval új növényt kísérleteztek ki: ez segíthet a városi gazdaságon?

2020.01.14.

Mivel az éghajlatváltozás rendkívüli módon befolyásolja a növénytermesztést és ezzel együtt az élelmiszer-ellátást is, a kutatók folyamatosan innovatív módszerekkel próbálkoznak, hogy igazodni tudjanak a környezeti változásokhoz. Most egy olyan paradicsomfajtát fejlesztettek ki, ami nagyon kis területen is képes megélni, ráadásul apró kis bokrokban terem.

Egyre több városban alakul ki az a szokás, hogy a lakosok a kertjükben vagy erkélyükön termesztik a kedvenc zöldségeiket, gyümölcseiket. Mivel a városlakók folyamatos helyhiánnyal küzdenek, az amerikai Cold Spring Harbor Laboratórium munkatársai kifejezetten erre a problémára kerestek megoldást – írja a modernfarmer.com.

Még nem tudjuk, hogyan áll be a Földön újra az egyensúly, ami a klímaváltozást illeti, de gondolnunk kell arra, hogy milyen megoldásaink lehetnek a növénytermesztésben, hogy folyamatosan meg tudjuk termelni kedvenc zöldségeinket és gyümölcseinket

– mondja Zachary Lippman, a laboratórium vezetője.

Fotó: modernfarmer.com

Az úgynevezett CRISPR-eljárás segítségével a kutatók olyan paradicsomot termesztettek, amely kisebb szárral rendelkezik, és csokrokban, kicsi bokorként nő – ezzel is kevesebb teret foglalva. Az eddigi fajokhoz képest sokkal gyorsabban terem, 40 nap elteltével már fogyasztható a piros termése.

Mire létrehozták az új növényfajt, a szakemberek három génmutációt használtak. Ide tartoznak az olyan gének, amelyek befolyásolják a növény növekedését, virágzását és terményét, valamint a szárak növekedésének hosszúságát.

2018-ban az USA kijelentette, hogy nem szabályozza ezeket a génmódosításokat, a fogyasztói érdekképviseletek viszont jelezték aggodalmukat. Lippman hangsúlyozta, hogy

megérti a géntechnológiával módosított élelmiszerekkel kapcsolatos aggodalmakat, de úgy véli, a beavatkozások, amelyeket végeznek, pusztán csak a természetes folyamatokat gyorsítják fel.

Az még nem egyértelmű, hogy az általuk „tervezett” paradicsom mikor kerül kereskedelmi forgalomba, ha egyáltalán bekerül, hisz előtte számos vizsgálaton át kell esnie.