Felmértük a túzokcsaládokat Dévaványa környékén

2019.11.05.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa-Ecsegi puszták részterületén minden év szeptemberében felmérjük a túzokcsaládokat. A cél az, hogy megtudjuk, mennyi csibe nevelkedett fel sikeresen.

A felmérést egy Spanyolországban leírt módszer alapján végezzük. Ennek lényege, hogy a számlálást szeptember folyamán kell végezni, mivel ebben az időszakban a fiatal madarak még az anyjuk mellett vannak, ráadásul jól láthatóak a határban, mert ekkorra már alacsonyak a gyepek, learatják a napraforgót és egyéb, magasabb kultúrákat.

Ilyenkor még azt is könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy melyik területen nőttek fel a túzokcsibék, mert őszig általában ugyanabban a körzetben tartózkodnak. Azokat a fészkeket, melyeket a mezőgazdasági területen gazdálkodók fedeztek fel és jeleztek felénk, a nyár folyamán is rendszeresen ellenőriztük, így mindvégig nyomon tudtuk követni, hogy felnevelkedtek-e a csibék.

A szeptember azért is ideális időpont a felmérésre, mert a túzokoknál fiatal korban elég nagy a mortalitás, de azok a csibék, amelyek megérik az őszt, már jó eséllyel a telet is átvészelik. Idén a május nagyon csapadékos volt, emiatt sajnos sok költés meghiúsult, jellemzőek voltak a pótköltések.

Összességében így az idei mutatók az átlagosnál szerényebbek, de fontos tudni azt, hogy a természet kedvezőtlenebb éveket később mindig kompenzálja, így biztosítva az egyensúlyt.

A cikk borítóképét készítette: Nedeczky Gábor („Ide hozzám, hölgyeim!„)