Farkas észlelés a Börzsönyben

2020.03.03.

Egy kameracsapda felvétel, illetve egy friss lábnyom is jelzi a nagyragadozó jelenlétét a Magas-Börzsönyben

Börzsöny Alapítvány önkéntese, Bedő Péter februárban két alkalommal is észlelte feltehetőleg ugyanazt az állatot a felszerelt kameracsapdák segítségével. A hónap végén pedig a frissen leesett hóban a farkas lábnyomát is sikerült megtalálni.

Ennek az alkalmazkodóképes nagyragadozónak a visszatéréséről már két éve is hírt adtunk. A Börzsöny ökológiai rendszerének megfelelő működése szempontjából mindenképpen örömteli ennek a fokozottan védett fajnak a jelenléte.

A hazai erdőkben –így a Börzsöny-hegységben is– az elmúlt években drasztikusan megnőtt a vadállomány, sok az elhullott, vagy a vadászok által megsebzett nagyvad. Ez bőséges táplálékot jelent a megjelenő farkasnak, amelynek így esze ágában sincs a háziállatokra támadni. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez, a természetes élőhelyek állapotának, az erdők megújuló képességének javításához.

De vajon veszélyt jelent-e a farkas az emberre nézve?

A vadon élő farkas nagyon óvatos állat, és kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket. Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznó koca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka.

A farkasokról bővebben a HIÚZ HÁZ BLOG erről szóló írásában olvashat: Ne féljünk a farkastól!

A cikk borítóképét készítette: Kalmár Lajos Gábor (A leselkedő)

Farkas a Börzsönyben 2020 februárjában (Fotó: Bedő Péter / Börzsöny Alapítvány)

Farkas lábnyom a Börzsönyben 2020 februárjában (Fotó: Bedő Péter / Börzsöny Alapítvány)