F, mint follow fókusz

2023.09.18.

A világ egyik legjobb találmánya, legalábbis a videótechnikában a follow focus volt. Nem könnyű ugyanis úgy tekerni a fókuszgyűrűt, hogy ne lökdössük a kamerát, nem beszélve arról, hogy kényelmetlen is a nyersanyag szempontjából. Ugyanis ez az “átnyúlkálás” valóban nettó életveszély. Természetesen a SmallRig új terméke igyekszik meghaladni az eddigi follow focus rendszereket, rengeteg apró jó ötletet halmoz fel és ad a kezünkbe.

Kezdjük a mechanikus résszel, ami holtjátékmentesen és strapabíró szinkronmeghajtással operál, ráadásul “nyomatéka” is állítható, hogy a lehető legprecízebb mozgást végezhessük vele. Három egyszerű lépéssel akár meg is fordíthajtuk a műveleti irányt, hogy még univerzálisabb legyen az eszköz.

A közvetlen meghajtó kerék is cserélhető, alkalmazkodva a lencséid kialakításához, alátámasztva a szett teljes modularitását. Vásárolhatunk hozzá még ugyanis olyan plate-et (3853) és rod clamp-et (4151) is, amik a rögzítést segítik, illetve lehetőség van a kerék “meghosszabbítására” is egy flexibilis tárcsa formájában (3851).

Ha már a keréknél tartunk, nem elég, hogy maximálisan kézre áll az egész szett, muszáj beszélnünk ennek esztétikumáról is.

Roppant kényelmes fogása a jó anyagválasztásnak (mahagóni) és az igényes kiképzésnek köszönhető. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az egész szett roppant könnyű lett, ami nem elhanyagolható egy egész napi kézben tartós forgatás szempontjából.